Svoboda-anhängare häktad i Malmö tingsrätt — Rätten: Försökte knivmörda MFF-supportern

Efter det misstänkta mordförsöket flydde Andreas Karlsson till Ukraina där han häcklade den svenska polisen på Facebook och stöttade det högerextrema partiet Svoboda. Under onsdagen häktades han i Malmö tingsrätt, efter att ha utlämnats till Sverige av ukrainsk polis. Foto: Renata Shekhovtsova CC BY
  • Torsdag 17 mar 2016 2016-03-17
E-post 20

MALMÖ Under onsdagen häktades nazisten Andreas Karlsson på sannolika skäl misstänkt för mordförsök på antifascisten och MFF-supportern Showan Shattak. Det var när Showan Shattak i mars 2014 lämnade en feministisk fest i Malmö som han attackerades av nazister och knivhöggs med livshotande skador som resultat.

Andreas Karlsson ska efter knivattacken ha stoppats på Möllevången i en kontroll av en polispatrull men lyckats undkomma. Efteråt flydde han från Sverige till Ukraina, varifrån han häcklat polisen i sina Facebook-inlägg och gett stöd åt det högerextrema partiet Svoboda. Andreas Karlsson fick en internationell efterlysning på sig och efter spårning via banktransaktioner lyckades ukrainsk polis gripa honom, varefter han utlämnades till Sverige.

Andreas Karlsson häktades under onsdagen i Malmö tingsrätt. Enligt åklagaren ska den misstänkte utdelat flera knivhugg i samband med det misstänkta mordförsöket, skadorna som tillfogades Showan Shattak var livshotande. Uppgifterna går isär och de misstänkta för attacken har i tidigare förhör hävdat att det i själva verket är de själva som är brottsoffren.

Under onsdagens häktningsförhandling fick rätten, som var fullsatt med åhörare, lyssna på bevisläget. Andreas Karlsson gavs möjlighet att bemöta anklagelserna om försök till mord. På grund av risk för att den åtalade skulle kunna förstöra bevis, påverka vittnen eller återigen fly landet begärde åklagaren att han skulle häktas.

Den åtalades advokat Theodor Nordenadler bestred häktandet och menade att det inte fanns tillräckliga skäl för frihetsberövandet samt att hans klient förnekade brott, skriver Helsingborgs Dagblad som närvarade vid förhandlingen. Rätten menade dock annat och beslutade att han skulle häktas på sannolika skäl. Detta på bas av att det är stor risk att den åtalade avviker om han försätts på fri fot och att kollusionsrisken, det vill säga risken att den åtalade påverkar bevis, är stor. Ýtterligare förhör och teknisk utredning är att vänta, enligt åklagaren.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag