SVT Agenda lät UKIP-smädare kommentera partiet som ”opartisk” röst

Norman Thomas, "neutral" redaktör i SVT Agenda. Foto: Svt.se / thanetwatch.wordpress.com
  • Måndag 4 maj 2015 2015-05-04
E-post 144

STORBRITANNIEN I söndagens SVT Agenda kommenterade Norman Thomas partiet UKIP i bästa sändningstid och presenterades som en neutral röst. Nyheter Idag kan avslöja att Norman Thomas är en uttalad UKIP-kritiker som bland annat porträtterat Nigel Farage som en gris i den egna tidningen Thanet Watch. – Det borde ha nämnts menar du?, frågar Anna Hedenmo i telefonen.

Gårdagens SVT Agenda kom bland annat att handla om det stundande valet i Storbritannien och en stor del av inslaget kom att handla om UKIP. När Agenda bad Katrine Marçal kommentera saken presenterades hon som ”journalist som bland annat skriver för den obundna socialdemokratiska Aftonbladet”, något som är brukligt hos SVT då de har ett krav om opartiskhet.

Presenterades som ”Lokal Tidning” – Porträtterade Farage som en gris på förstasidan

I samma inslag i SVT Agenda fanns ett reportage från valkretsen South Thanet i Storbritannien. I det inslaget intervjuades Norman Thomas och han presenterades som ”redaktör för en lokal tidning” som heter Thanet Watch. Nu kan Nyheter Idag avslöja att SVT inte berättat att Norman Thomas förefaller vara en uttalad motståndare till UKIP. I inslaget förklarar reportern att Norman Thomas menar att UKIPs närvaro skapar motsättningar och han ger en problemformulering som ligger mycket nära klassisk socialdemokrati.

– Både det Konservativa partiet och Labourpartiet har sagt att man tar problemen med invandringen på allvar. Men jag tror inte de förstår problemen. Det är bara värsta sortens valfläsk. Folk måste förstå vilka de ekonomiska problemen är – bristen på jobb, förklarade Norman Thomas som en neutral röst i SVT Agenda.

När Nyheter Idag granskar Thanet Watch hemsida finner vi att mycket av innehållet handlar om UKIP och vi hittar enbart negativa artiklar om partiet. Till och med på hemsidans meny är det första som möter läsaren en länk med titel ”The great margate march against UKIP”, alltså en artikel som handlar om en protestmarch mot UKIP. Vidare har tidningen på förstasidan porträtterat UKIPs partiledare Nigel Farage som en gris samt en pratbubbla bredvid Farage där det står att ”vi är SÅ annorlunda jämfört med de andra partierna”.

Inget av detta nämndes i SVT Agendas inslag och Nyheter Idag ringde till SVT för att fråga varför Katrine Marçal presenterades som en person med kopplingar till Socialdemokraterna samtidigt som Norman Thomas fick en neutral beskrivning.

– Det borde ha nämnts menar du?, säger Anna Hedenmo i telefonen när vi ringer till Agendas redaktion.

Ja, det kan man ju tycka?

– Men du, då ska jag framföra det till ansvarig redaktör och till reportern.

Men är det ingen som kan svara på frågor om detta?

– Nej, de är inte här nu. När man jobbar helgen då har man jobbat sju dagar i rad och då är man ledig på måndagen, förklarar Hedenmo i telefonen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag