SVT aktuellt lanserar ”Anus-plogning”

Kanske en passande etikett? Foto: faksimil SVT
  • Lördag 23 maj 2015 2015-05-23
E-post 61

SVERIGE När Aktuellt på fredagen rapporterade om Rättviseförmedlingens hårt kritiserade verktyg Rättviseräknaren ingick ett klipp från SVT Debatt. Tittare med aktivt periferiseende ställde sig emellertid frågan vad ”anus-plogning” var för något.

På Aktuellt anses det viktigt att tittaren aldrig behöver tvivla på vilket program den tittar på, så ett stort ”A” syns hela tiden i bild. Problem kan dock uppstå när denna grafik kolliderar med annan text i bilden och leder till ofrivillig språkskaparkonst.

Man kan tycka att någon redigerare på Aktuellt borde ha insett effekten av att placera ett stort ”A” över de första två bokstäverna i ”Genus-plogning”, men misstag händer. Och för de flesta tittare är nog också frasen ”anus-plogning” mer begriplig än ”genus-plogning”.

Nyheter Idags språkgranskare tillägger att det naturligtvis inte skall förekomma bindestreck i någotdera ordet om man vill hålla sig till korrekt svenska.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag