SVT beskriver flyktingar från krigets Syrien som ett ”hot” – Anders Ygeman (S) håller med

Ett "hot" menar SVT och Ygeman om flyktingar i Turkiets flyktingläger. Foto: CC Ariel Rubin/UNDP
  • Måndag 17 okt 2016 2016-10-17
E-post

STOCKHOLM Hundratusentals flyktingar från krigets Syrien är fast i flyktingläger i Turkiet. Många drömmer om att ta sig till Europa, något som den turkiska regimen kan komma att tillåta. Men en sådan invandring beskrivs av SVT som ett ”hot” och även inrikesminister Anders Ygeman delar den beskrivningen. – Jag tycker det är ett oacceptabelt hot, säger han i SVT Agenda.

När bilder från Turkiet förra hösten visade treårige Alan Kurdi ligga livlös på en strand reagerade en hel värld kraftfullt. En lång rad medieprofiler valde att på olika sätt visa sitt stöd för de hundratusentals desperata flyktingar från krigets Syrien, som precis som Alan Kurdis familj, är fast i flyktingläger i Turkiet. Men ett år senare har retoriken kommit att ändras kraftigt i svenska medier.

I söndagens SVT Agenda presenterades den allt mer ansträngda situationen mellan Turkiet och EU. Från Turkiets sida önskas en hävning av visumkrav för turkar som vill resa till Europeiska Unionen och om så inte sker kan Turkiet låta flyktingarna, som är fast i flyktinglägrena, att resa till Europa över medelhavet. Inrikesminister Anders Ygeman (S) var inbjuden till studion för att kommentera förhandlingarna med Turkiet.

Mats Knutson: ”Hota med att EU ska översvämmas av flyktingar”

Men när Mats Knutson på SVT skulle ställa frågor handlade inte dessa om hur Sverige kan hjälpa flyktingarna som är fast i turkiska flyktingläger. Istället användes en retorik som normalt återfinns på invandringskritiska sajter.

– Vi hör här Erdogans chefsrådgivare hota med att EU ska översvämmas av flyktingar om EU inte fullföljer det här avtalet. Hur reagerar du på det hotet? frågar Knutson.

Och inrikesminister Ygeman reagerade inte alls på SVTs språkbruk, istället valde även han att beskriva en tänkbar flyktingström från Turkiet som just ett ”hot”.

– Jag tycker det är ett oacceptabelt hot. Det visar hur viktigt det är att Europeiska Unionen bygger upp sin egen gränskontroll så att vi inte kan utsättas för den här typen av hot, varken av Turkiet eller av andra länder i vårt närområde, svarar Ygeman.

Knutson: ”Relevant att använda begreppet hot”

Även i en uppföljande fråga till Ygeman i SVT Agenda använde Knutson återigen begreppet ”hot” när frågan om flyktingar i Turkiet kan komma att söka sig till Europa och i förlängningen Sverige.

– Vad skulle det innebära för situationen i Sverige om Turkiet gjorde allvar av ett sådant här hot? frågade Knutson.

När Nyheter Idag når Mats Knutson över mejl för en kommentar ser han i efterhand inget fel med språkbruket i Agenda där ordet ”hot” användes om flyktingar som kan komma att försöka ta sig till Europa.

”Nej, det var relevant att använda begreppet hot i sammanhanget eftersom Erdogans rådgivare formulerade just ett sådant om EU inte, enligt hans uppfattning, uppfyller flyktingavtalet. Då är det också rimligt att jag formulerar min fråga utifrån detta”, skriver Knutson i ett mejl till Nyheter Idag.

Ygemans pressekreterare: ”Jag ska inte debattera med dig på telefon”

Nyheter Idag har även ringt till inrikesminister Anders Ygemans pressekreterare Fredrik Persson för att höra om de i efterhand tycker det är ett lämpligt språkbruk att referera till flyktingar som ett ”hot” mot Europa. Men Persson ser inget fel i att använda begreppet ”hot” i det här sammanhanget.

– Det handlar om att Turkiet använder ett påtryckningsmedel mot Europa, mot EU. Det finns en överenskommelse som ska hantera det på ett bättre sätt så man kan ha fler lagliga vägar in i Europa. Då använder man det som ett sätt att trycka på Europa, det tycker han är oacceptabelt. Det är det han har sagt.

Lyssna på samtalet med Ygemans pressekreterare nedan

 

Men hotet här, det är alltså flyktingarna? Det kan ju inte vara något annat som avses?

– Hotet är Turkiets sätt att använda människor som ett sätt för att utöva makt, migranter.

Men kan man se migranter som ett hot mot Europa?

– Du får gärna återkomma om du vill ha kommentar sen, eller om du mejlar frågor till mig. Jag ska inte debattera med dig på telefon så här iallafall. Har han sagt så, så är det så. Han sa det i Agenda igår så det stämmer.

Är flyktingar ett hot mot Europa?
1971 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag