SVT Debatt spårade inte ur

Med Alice Teodorescu i studion hamnade debatten på en nivå där vi inte längre kände igen oss. Foto: Faksimil svtplay.se
  • Torsdag 10 sep 2015 2015-09-10
E-post 218

GÖTEBORG Under torsdagskvällen avhandlades det fria skolvalet i SVT debatt mellan liberaler som vill ha mer frihet och vänstern som inte vill ha frihet. Men det mest anmärkningsvärda är att det förekom en normal och respektfull samtalston. ”Människor skriker knappt i munnen på varandra längre. Man häpnar”, noterar en teve-tittare på Twitter.

Torsdagens SVT Debatt blev närmast en unik sändning när det fria skolvalet skulle diskuteras. I ena ringhörnan fanns liberaler, som den fagra och kloka Alice Teodorescu från Göteborgsposten. I den andra ringhörnan fann vi socialister, som den flugprydde Freddy Grip från Vänsterpartiet.

Socialister mot liberaler i frågan om fria skolval

Det tog ingen lång stund förrän orättvisor inom skolan kom att bli det stora samtalsämnet. Teodorescu förklarade att det mest rättvisa är att människor själva får välja vilken skola de vill gå i, samtidigt som Grip poängterade att människor lever segregerat i Danderyd.

– Jag värnar det fria skolvalet av moraliska skäl, därför att jag tycker inte att det är föräldrarnas plånbok som ska avgöra mina framtidschanser. Jag värnar möjligheten att påbörja klassresor i skolan, de ska inte sluta i klassrummen – de ska börja i klassrummen. Vi har en enormt stor bostadssegregation och det är den som cementerar utanförskapet. Möjligheten att lämna följer av möjligheten att byta och att i det fria skolvalet är inte bara att du väljer en skola utan du kan också välja bort en skola, förklarade Alice Teodorescu.

Men från det socialistiska hållet gav man inte mycket för frihet. Istället vill de enligt god vänstertradition in och peta i vad du och jag gör för val med våra liv, i det här fallet alltså bestämma åt dig i vilken skola dina ungar ska gå i. Och de är beredda att ta till kvotering eller rentav lottning för att uppnå vad de menar är rättvisa.

– Jag tycker att det är så intressant. Vi kan titta på svensk skola. Svensk skola har varit världsunik i att man har haft hög jämlikhet, man har haft möjlighet att sudda ut skillnader i elevernas bakgrund. Idag är svensk skola fortfarande världsunik, men det är för att vi tillåter riskkapitalister. Vi har ett skolval helt utan begränsningar, som internationell forskning och nationell forskning säger spär på segregationen. Vi har en skola idag som befäster och ökar skillnaderna utefter elevernas bakgrund, och det är fruktansvärt, sade Freddy Grip.

Debatten spårade aldrig ur

Att liberalerna stod upp för din frihet och att socialisterna vill ta den ifrån dig var kanske inte den stora nyheten på SVT Debatt. Istället noterar redaktionen på Nyheter Idag att förekom ett sansat samtal utan toner i falsett, hätska utspel eller citat om att ”jag kan det här”.

Det föreföll stundtals som att människor i studion faktiskt lyssnade på varandra. Men även på Twitter reagerar en teve-tittare på samma sak.

”Vad har hänt med SVT Debatt? Människor skriker knappt i munnen på varandra längre. Man häpnar”, konstaterar en tevetittare på Twitter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag