SVT fälls för partiskhet om Åkesson

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 18 feb 2019 2019-02-18
E-post 1780

SVERIGE I SVT:s sista partiledardebatt före valet tog man avstånd från ett uttalande av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Nu slår Granskningsnämnden fast att det bröt mot public service-bolagets krav på opartiskhet.

Det var i slutdebatten i SVT1 två dagar före valet i fjol som Jimmie Åkesson fällde kommentaren som fick programledningen att ta avstånd.

– ”Bara invandrarna får jobb, så kommer allt att lösa sig”, har alla de här sagt, alltid. Det händer ju inte. Det blir inte så. Och därför så måste man ställa sig frågan: ”Varför är det så svårt för de här människorna att få jobb?” Jo, det är för att de inte är svenskar. För att de, de är, de passar inte in i Sverige. Och det är klart, att då…

Här bröt Centerpartiets Annie Lööf in:

– Men hur uttrycker du dig?!

– Det är klart, att då är det svårt att få jobb. Då måste man ju få förutsättningar att bli just svensk. Man måste få förutsättningar att passa in i Sverige. Men de här har i alla dessa år bemött nytillkomna på deras villkor. På deras språk. Utifrån deras sedvänjor. Utifrån deras kultur. Och då blir det detta splittrade samhälle, fortsatte Åkesson.

Senare kommenterade programledaren Åkessons uttalande:

– Vi ska börja med att säga att Jimmie Åkessons uttalande här i inledningen var grovt generaliserande och SVT tar avstånd ifrån det.

Efteråt anmäldes programmet till Granskningsnämnden och anmälarna menade att SVT hade tagit partipolitisk ställning genom att ta avstånd från Åkessons uttalande. SVT hänvisade till demokratiparagrafen i radio- och tv-lagen och tyckte att det var påkallat att markera mot SD-ledarens inlägg.

Nu har dock Granskningsnämnden beslutat att SVT gjorde fel. Så här skriver man bland annat i motiveringen:

”Det kan diskuteras om partiledarens uttalanden i debatten var sådana att det krävde ett ifrågasättande eller bemötande från SVT. Oavsett vilket riskerade emellertid det sätt på vilket SVT:s markering gjordes efter debatten att framstå som ett politiskt ställningstagande. Nämnden beaktar särskilt att uttalandena gjordes i en partiledardebatt i nära anslutning till valet. Avståndstagandet medför därmed att programmet strider mot kravet på opartiskhet.”

SD:s informations- och presschef Henrik Gustafsson välkomnar nämndens beslut.

– SVT:s avståndstagande två dagar innan valet var inget mindre än en skandal. För oss var det uppenbart att man agerade utanför sitt uppdrag om opartiskhet, säger Gustafsson till Nyheter Idag.

– Detta är någonting SVT borde förstått innan man agerade som man gjorde. Vi välkomnar Granskningsnämndens beslut samtidigt som vi hoppas att SVT tar lärdom av prövningen som genomförts. Liknande situation får inte uppstå igen.

Läs även: SR fälls för osakligt inslag om Israel

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag