SVT gillar Fi-tweet men ogillar M-politik på Twitter

Foto: Nyheter Idag/Twitter
Foto: Nyheter Idag/Twitter
  • Onsdag 19 jul 2017 2017-07-19
E-post 565

MEDIA Sveriges Television gillar ett twitter­inlägg från Feministiskt initiativ (Fi) men ogillar Moderaternas politiska förslag. Det uppmärksammar Twitterkontot ”Steget Efter”.

Båda Twitterinläggen är från 2015 och handlar dels om att Fi:s partiledare Gudrun Schyman fyller år och dels om en protest mot att Moderaterna vill införa temporära uppehålls­tillstånd och förbjuda tiggeri. SVT har gillat de båda inläggen från sitt Twitterkonto ”SVT Edit”.

Att SVT på detta sätt öppet tar ställning emot borgerliga politiska förslag är något som möter viss kritik. Anledningen är att SVT är ett skatte­finansierat mediebolag som enligt lag och direktiv egentligen ska vara objektivt och neutralt.

”Det är förstås en slump. Samma sak när @svtnyheter gillade tweet från S-minister”, kommenterar en man sarkastiskt.

I praktiken gör dock SVT ingen hemlighet av sina nära band till den vänster­radikala och revolutionära rörelsen. Följande text fanns tidigare på SVT:s hemsida:

”1969 kom TV2. I ’stimulerande tävlan’ med den första kanalen. Sägnen säger att ett demonstrationståg gick förbi på gatan, SVT öppnade grindarna och släppte in dem och det blev TV2… Naturligtvis gick det inte till så men TV2-personalen såg sig som revolutionärer. Och svenska folket upprördes. Anmälningarna till Granskningsnämnden för radio och tv, som då hette ’radionämnden’ duggade tätt.”

Texten har numera raderats från hemsidan.

Medan människor med vänstersympatier genom tiderna varit varmt välkomna på SVT har personer som uttryckt högeråsikter rensats ut. Det mest kända fallet var nog när TV-meteorologen Åsa Bodén fick sparken 1982 efter att hon i en enkät uttryckt sig negativt om så kallade löntagarfonder som fackförenings­rörelsen då drev på för att få igenom. Det hjälpte inte ens att Olof Palme (S) gick ut och tog Bodén i försvar och uppmanade SVT att förlåta henne, TV-bolaget stod fast vid sitt beslut att hon inte var välkommen tillbaka i TV-rutan.

Borde Sveriges Television och Sveriges Radio läggas ned?
2012 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag