SVT gjorde inslag om islamiskt center – bombarderades med stenar

Intervjun får avbrytas när stenarna börjar regna ned. Foto: Skärmdump från SVT
  • Söndag 22 sep 2019 2019-09-22
E-post 3955

UPPSALA På onsdagskvällen var ett SVT-team på plats i Stenhagen i Uppsala för att göra ett inslag om det islamiska center som planeras byggas där. Journalisterna utsattes då för stenkastning och fick sin bil förstörd.

Vid 19-tiden var SVT Uppsalas journalister i Stenhagen och träffade representanter för Dawastiftelsen som vill bygga vad de kallar ett islamiskt center i området. Under en intervju i skogsdungen där centret kan komma att byggas landade flera stora stenar omkring dem.

– Vi trodde först det var kottar – ingen blev träffad så vi tänkte inte mer på det då, säger SVT Uppsalas redaktionschef Daniel Legue, som själv var på plats.

Senare visade det sig att en av teamets bilar fått en stor sten genom bakrutan och däcken uppskurna. Det var först då man förstod att det inte var kottar utan stenar ”stora som knytnävar” som kastats mot dem.

Fick samma behandling som SD

– Det är otroligt trist att sådant här händer när man är ute på ett jobb. Det går inte att komma ifrån. Ingen av oss hade ju räknat med att de skulle kasta sten mot oss eller att bilen skulle bli totalförstörd. Ska inte säga att det är chock, men man blir ledsen och otroligt besviken, kommenterar Daniel Legue.

Även SD utsattes för stenkastning när de kampanjade mot bygget i Stenhagen den 7 september. Men trots partiets ansträngningar kommer det islamiska centret troligen få klartecken från kommunen.

På torsdagen beslutade plan- och byggnadsnämnden att detaljplanen för centret ligger fast, rapporterar SVT Nyheter.

– Vi fattar det slutgiltiga beslutet om en månad men jag har svårt att se att föreningslokalen inte kommer att byggas i Stenhagen, sade nämndens ordförande Ylva Stadell (S) till SVT då.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag