SVT:s nyhetsbluff – Aktiv socialdemokrat blev oberoende student om diskriminering

SVT presenterade Silvia Kakembo som enbart högskolestudent, men hon är i själva verket även aktiv i SSU. Fotot är ett bildmontage.
  • Onsdag 25 feb 2015 2015-02-25
E-post 485

SVERIGE SVT intervjuade en ung högskolestudent och lät henne uttala sig om både SVT:s arbete och svenska bolagsstyrelser. Vad man dock valde att utelämna var att den intervjuade kvinnan även är aktiv i Socialdemokraternas ungdomsförbund.

Under morgonen publicerade svt.se en artikel där man vill visa att det råder stor brist på mångfald inom en lång rad svenska toppbolag.

SVT har undersökt hur många vita, respektive icke-vita, som sitter i berörda bolags styrelser och med hjälp av den information som samlats in har man kunnat dra slutsatsen att svenska bolagsstyrelser domineras av människor med vit hudfärg. Av de 90 ledamöter som granskats är enbart en icke-vit.

Socialdemokraten framställs som student

Bakom artikeln står journalisten Katia Elliot. Hon har även intervjuat studenten Silvia Kakembo, som säger att hon tycker att det är bra att SVT kartlagt avsaknaden av icke-vita i svenska bolagsstyrelser.

– Jag tror att det är vettigt att titta på hudfärg för att det ändå speglar hur folk blir bemötta på arbetsmarknaden, säger hon till svt.se.

I artikeln uppges att Silvia Kakembo är student på Handelshögskolan, och det är också som sådan hon uttalar sig. Vad SVT dock väljer att inte nämna är Silvias politiska engagemang i Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU.

Enligt förbundets hemsida arbetar Silvia Kakembo som organisationsutvecklare för SSU. Någon eventuell politisk koppling nämns inte alls i artikeln, utan SVT framställer henne okritiskt som enbart student.

Nyheter Idag har utan resultat försökt nå ansvariga på SVT för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag