SVT: Israeler har ”evakuerats”, palestinier har ”fördrivits”

Foto: Nyheter Idag
Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 17 okt 2023 2023-10-17
E-post

SVT Text väljer att skriva att israeler som lämnar sina hem vid krigszonerna ”har evakuerats”, medan palestinier som uppmanas lämna sina hem ”fördrivits”, vilket är i linje med Hamas-propaganda om att israeliska uppmaningar till civilbefolkningen att lämna norra Gaza utgör ”etnisk rensning”.

Israel har uppmanat palestinier att lämna norra Gaza inför landets markoffensiv mot terrororganisationen Hamas, som kontrollerat Gaza sedan valet 2006. Hamas uppges emellertid uppmana palestinier att stanna kvar och förhindrar dem från att lämna området.

Samtidigt har Israel evakuerat omkring en halv miljon israeler från området runt Gazaremsan samt gränsen mot Libanon, där Israel attackerar terrororganisationen Hizbollah.

– Samtliga orter vid Gazaremsan och över 20 längs Israels norra gräns mot Libanon har evakuerats, säger Jonathan Conricus, talesman för den israeliska försvarsmakten enligt AFP.

När SVT Text rapporterar om saken väljer de dock vitt skilda ord för att beskriva evakueringen av israeler respektive palestinier.

När det gäller israeler skriver SVT Text att de har ”evakuerats”. Men de palestinier som uppmanats lämna norra Gaza har enligt SVT ”fördrivits”, vilket ligger i linje med Hamas-propagandan om att uppmaningen att lämna stridsområdet är ett israeliskt försök att etniskt rensa norra Gaza.

Nyheter Idag söker SVT Text.

Läs även: Israel uppmanar civila att fly – Strandhäll: ”Är det etnisk rensning vi nu ser?”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag