SVT-journalist döms för flyktingsmuggling – behåller jobbet

Foto: Nyheter Idag
Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 20 Dec 2018 2018-12-20
E-post 6529

SVERIGE I samband med en tv-inspelning 2014 tog SVT-journalisten Fredrik Önnevall och två av hans kollegor med sig en syrisk pojke från Grekland till Sverige. Nu döms de tre i Högsta domstolen för människosmuggling till villkorlig dom och dagsböter.

2014 var Fredrik Önnevall och hans tv-team i Grekland för att spela in programmet ”Fosterland”. Där mötte de en 15-årig syrisk pojke som de valde att ta med sig tillbaka till Sverige. Resan gick genom Italien, Österrike, Tyskland, Danmark och till sist från Köpenhamn med buss till Malmö.

Väl i Sverige mötte syriern upp med en kusin och reste vidare till Stockholm där han sökte asyl. Men 15-åringen saknade tillstånd att resa in i Sverige och även de andra länder som han passerat på vägen från Grekland. Tv-teamet dömdes därför för människosmuggling i tingsrätten, men överklagade domen ända upp till HD.

”Transporten från Grekland till Sverige gick genom flera länder där flyktingen hade kunnat söka asyl. Vidare skedde viss planering under resans gång”, skriver HD i sin motivering till att döma männen för människosmuggling. Straffet bestäms till villkorlig dom och dagsböter för samtliga åtalade.

Fredrik Önnevall har fortsatt jobba för SVT trots domarna mot honom. I ett uttalande på torsdagen meddelar Sabina Rasiwala, HR- och kommunikationsdirektör på SVT, att han också får behålla jobbet efter HD:s dom.

”SVT är överens med teamet om att de gjorde ett avsteg från sitt journalistiska uppdrag i det här fallet, men att de hamnade i en svår situation och agerade utifrån humanitära grunder och inte för egen vinning”, skriver Rasiwala.

”Teamet hade inte som uppdrag att hjälpa pojken, utan agerade på eget bevåg och informerade SVT först när de anlänt till Sverige. Efter noga övervägande och mycket diskussion valde SVT ändå att publicera den här historien eftersom den var en viktig illustration till den akuta flyktingsituationen i världen och att den hade ett stort allmänintresse.”

Nyheter Idag har mejlat SVT med frågan om Fredrik Önnevall får fortsätta i rollen som programledare efter HD:s dom. SVT:s pressdesk ger svaret att domen inte kommer att innebära några förändringar för Önnevalls anställningsvillkor.

SVT har erbjudit sig att betala sina medarbetares advokatkostnader om det blir några kvar efter allmän rättshjälp. När kostnaderna har sammanställts kommer de också att redovisas, uppger Sabina Rasiwala.

”Vi har ett ansvar för dem eftersom vi valde att sända programserien där de skildrade vad som hände. Det handlar alltså inte om att SVT tar ställning i skuldfrågan, utan om att vi tar ansvar för att vi sänt programmet.”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag