SVT-journalisten Lamotte anklagar feminister för att gynna SD

Journalisten Joakim Lamotte. Foto: Sebastian Lamotte
  • Fredag 18 sep 2015 2015-09-18
E-post 252

GÖTEBORG Nu har SVT-journalisten och tillika krönikören på Göteborgsposten Joakim Lamotte förklarat krig mot Sveriges ”överklassfeminister”. – Vi har en hel del övre medelklass-feminister som tycker det är roligt att hålla på med konstverk som handlar om mens, eller som strider för att visa tuttarna i badhus, säger han i en ny video på Facebook.

I en ny video som journalisten Joakim Lamotte laddat upp på Facebook går han till attack mot vad han kallar överklassfeminister. I videon berättar han om påhopp som han fått av människor som kallar sig feminister, för att han ställt sig frågan om varför det mest är män som kommer till Sverige som flyktingar.

– Det har var, enligt min mening, en fråga om jämställdhet och feminism kan man säga. Men det lustiga var att jag fick en massa mothugg från människor som kallar sig feminister, att det här var inte en fråga man skulle prata om. Och de anklagade mig för att fiska i grumliga vatten och att det här gynnade SD att skriva om det här.

”SD är ett jävla skitparti”

Det är inte första gången som Joakim Lamotte ställer sig frågor som är känsliga att prata om för journalister med bakgrund i Sveriges Television. Han passar även på att tydligt deklarera att han tycker Sverigedemokraterna är ett ”jävla skitparti”, trots att han i stort förefaller tycka som det partiet i frågan om jämlikhet.

– Ska man förtiga vissa saker bara för att man riskerar att gynna någon? Jag tycker att SD är ett jävla skitparti, men ska jag hålla tyst om vad jag tycker eller tänker? Ska jag inte berätta om hur verkligheten ser ut bara för att någon riskerar att gynnas? Vad är det för ett jävla samhälle?, frågar sig Lamotte i videon.

Lamotte fortsätter sitt resonemang och tycker att man ska vara konsekvent. Samtidigt adresserar han att feminism har blivit en överklassfråga där feminister bara bryr sig om bekväma problem att prata om.

– Vad beträffar feminism är väl inte det en gottepåse där man bara kan välja ut vissa bitar som är goda och som passar bra för tillfället och som är bekväma att avhandla. Ska man prata feminism måste man väl vara konsekvent, man kan väl inte bara ta vissa saker som känns lite sådär lagom trevliga och bekväma.

”Håller på med konstverk som handlar om mens”

På slutet i videon skruvar Lamotte upp tonläget ännu mer. Istället för att prata om intersektionalitet, rasifiering eller vithetsprivilegier dammar han av det numera bortglömda klassbegreppet och vänder udden mot feministerna själva i en dräpande replik.

– Men i Sverige är det lite så, vi har en hel del övre medelklass-feminister som tycker det är roligt att hålla på med konstverk som handlar om mens, eller som strider för att visa tuttarna i badhus. Det är trevliga överklassfeministiska frågor, raljerar Lamotte.

Slutpoängen från Lamottes sida är att om man inte pratar om de här frågorna riskerar man gynna Sverigedemokraterna. Fast det förefaller även som att Lamotte, förutom frågan om SD, även vill kasta ljus på alla de kvinnor som blir kvar i krigens närområde.

– Men när man börjar röra vid saker som till exempel patriarkala strukturer i vissa förorter eller att det är männen som lyckas fly medan kvinnorna bli kvar, då anklagas man för att fiska i grumliga vatten.

Nedan kan du se videon som Lamotte laddat upp på Facebook

Jag skrev en text och frågade hur vi skall göra för att hjälpa de flyktingkvinnor som inte lyckas fly till trygga länder i Europa. För mig handlade det om jämställdhet men vissa anklagade mig för att fiska i grumliga vatten och gynna SD. Det här inlägget är till alla som kritiserade min text och framförallt till er som kallar er feminister.

Posted by Joakim Lamotte on Friday, September 18, 2015

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag