SVT-journalistens attack mot Fria Tider, Avpixlat och Exponerat: ”Rasistiska sajter”

Lamotte går bland annat till attack mot sajten Fria Tider. Foto: Faksimil Facebook samt Fria Tider
  • Tisdag 18 aug 2015 2015-08-18
E-post 953

GÖTEBORG Nu går journalisten Joakim Lamotte till attack igen i en ny Facebookvideo. Den här gången är det sajter på nätet som han menar är rasistiska där Avpixlat, Fria Tider och Exponerat pekas ut som exempel. – Nyhetstexterna genomsyras av en politisk agenda, säger Lamotte till Nyheter Idag.

De senaste dagarna har ännu en debatt om pressetik tagit fart och nu ger sig SVT-journalisten Joakim Lamotte in i debatten med en video som han publicerat på Facebook. I videon förklarar han att sajter som Avpixlat, Exponerat och Fria Tider inte talar sanning utan att de istället sprider rasism.

Frågan är på inget sätt ny och det råder olika uppfattningar om vilka sajter som är seriösa och inte. På Nyheter Idag anser vi att exempelvis Exponerat är en av de sämsta kloaksajterna som någonsin sett dagens ljus i Sverige, inte minst då de stjäl andras texter rakt upp och ner.

Den andra sajten, Avpixlat, har länge varit omdiskuterad och de har gjort ett antal publiceringar som väckt mycket stark kritik, bland annat en mycket uppmärksammad text om en ”svart lucia”. Samtidigt bedöms i regel inte Avpixlat som en nyhetssajt utan mer som en sorts blogg eller nyhetsblogg. De ringer normalt inte och ställer frågor, eller skapar egna nyheter, utan materialet på Avpixlat är mer en sorts kommentarer till nyheter som andra medier rapporterar om.

Den tredje sidan, Fria Tider, arbetar i vart fall på samma sätt som etablerade medier. De genomför egna intervjuer och de har egna avslöjanden och reportage. Samtidigt uppfattar kritiker sajten som rasistisk men själva menar de att de är politiskt höger och de kallar sig själva konservativa.

Nyheter Idag ringde till Joakim Lamotte för att ställa frågor om hur han resonerar. Han berättar att han tycker nyhetstexterna på de här sajterna genomsyras av en politisk agenda som är rasistisk.

– Det jag menar är framför allt att det politiska, att de politiska drivkrafterna, skiljs inte ifrån varandra i till exempel nyhetstexter eller opinionsbildande texter. Nyhetstexterna genomsyras av en politisk agenda, och det ser man inte hos de etablerade medierna, förklarar Lamotte i telefonen.

Men Dagens Nyheter skrev ju häromdagen att Sverige inte alls blivit ett otryggare land, precis det som Magnus Betnér också sade. Det var ju du jättekritisk emot?

– Ja, jag är det. Och jag säger inte heller att de etablerade medierna sköter sig alltid. Men jag menar att det är mycket mycket större trovärdighet hos de etablerade medierna, än de här medierna Exponerat, Fria Tider eller Avpixlat.

Upplever du att det finns någon inbördes skillnad mellan de tre sidorna du räknar upp?

– Det kan finnas gradskillnader, men jag upplever att det är samma politiska agenda de står för allihop. Det är den politiska agendan som genomsyrar alla nyhetstexter också.

Men tidningen ETC och Dagens Arena, de är väl minst lika politiska, fast från vänster?

– Ja, det är de också.

Men du gör ingen video om dom, att man inte ska lita på dom?

– Det kanske kommer.

När det kommer till Fria Tider, har du något exempel på något de publicerat som inte visat sig stämma?

– Alltså, jag tänker mer på det språkbruket de använder. Man pratar om invandrare och araber. Man ger sig på etniciteter kors och tvärs utan att tänka sig för över huvud taget. Det är det jag tycker är obehagligt och lite läskigt. Jag tycker att de ofta hetsar mot folkgrupper.

De här sidorna får ju väldigt mycket trafik, riktigt stora trafikmängder. Vad tror du det beror på?

– Jag tror att det finns en misstro mot överheten, mot etablerade medier och sådär. Vi har ett samhälle där det kokar idag, folk är vansinniga på väldigt mycket. Man griper efter halmstrån. Men jag tror att det är många som inte riktigt vet vad det är för sajter man länkar till. Om man är lite äldre kanske man inte inser, man kanske tror att det är en vanlig tidning man länkar till, men så är det en text till Exponerat som man länkar till. Då tycker jag att man måste veta vad det är för typ av sajt man är inne och klickar på.

– Sen tycker jag att om man vill länka till dem, då får man väl göra det då. Men då måste man veta vad det är för sajt man varit inne på.

En del säger att till och med Nyheter Idag är en rasistisk sajt, men den tog du inte med?

– Jag har inte läst den så mycket. Jag vet inte. Men det är väl den som du skriver för? Nej jag vet inte, det är väl inte den grövsta direkt.

En av de invändningar som Lamotte också har mot sajterna han kritiserar är att de inte är anslutna till det pressetiska systemet eller kan granskas av någon granskningsnämnd. Det skiljer de här sajterna mot till exempel Nyheter Idag som hösten 2014 frivilligt valde att ansluta sig till det pressetiska systemet. Det betyder att artiklar på den här sajten kan prövas av pressens opinionsnämnd och fällas av densamma.

Nyheter Idag har sökt Fria Tiders utgivare Widar Nord, men han gick inte att nå under tisdagsförmiddagen. Däremot fick vi tag på en av personerna som arbetar med att skriva artiklar på Fria Tider.

– Jag har inte tid med sånt här larv, Chang. Vi kanske bemöter det, Metro håller ju också på sådär. Det är inte seriöst. Vill du ha någon annan kommentar får du ta det med Widar, säger han.

Nedan kan du se videon som Joakim Lamotte publicerade på Facebook

Det här är till alla som sprider länkar från t ex Avpixlat, Fria tider och Exponerat. Fortsätt gärna länka men då måste ni förstå vad det är ni sysslar med. Det är inte sanningen utan rasism ni sprider.

Posted by Joakim Lamotte on Tuesday, August 18, 2015

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag