SVT kallade tiggeri för arbete i artikel om utländska tiggare

Foto: Nyheter Idag
Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 26 sep 2019 2019-09-26
E-post 1949

VARBERG I en artikel om hur tufft det är att vara tiggare i Varberg använde SVT Nyheter uttrycket ”arbetsdag” för att beskriva vad tiggare ägnar sig åt under en dag. Senare uppdaterade man artikeln med en ny formulering.

I artikeln med tillhörande video berättar Nicolae och Loredana att det har blivit svårare att livnära sig som tiggare i Sverige. Bland annat tittar folk snett på dem och schasar iväg dem.

I klippet poängterar Nicolae att de inte har något fuffens för sig utan bara tjänar sitt levebröd ”på ett hederligt sätt”, som han uttrycker det.

Enligt SVT kom Nicolae till Sverige för sju år sedan och bor i tält i Varberg. Han är andra generationens tiggare och hans pappa var också i Sverige. Att jobba i Rumänien är inget alternativ, menar han, för där tjänar han bara runt 3 000 kronor i månaden.

Målet för Nicolae och frun Loredana är att spara ihop pengar till ett hus i hemlandet.

”Men en arbetsdag som tiggare ger allt mindre pengar, och levnadsförhållandena är svåra”, skrev SVT. Tiggeri är alltså ett arbete, enligt SVT:s sätt att formulera sig.

Artikeln publicerades på onsdagskvällen men uppdaterades klockan 10.59 på torsdagen. Då hade man tagit bort formuleringen om ”arbetsdag” och ersatt det med ”en dag som tiggare”.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag. De flesta av våra artiklar är idag öppna för alla att läsa, utan kostnad.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag