SVT-mannens galna migrantutspel 2014: ”Tog vi emot alla dem skulle vi ändå inte vara mer överbefolkade än Skottland”

Bilden är ett montage Foto: SVT Janne Danielsson/Facebook
  • Lördag 12 okt 2019 2019-10-12
E-post 1500

STOCKHOLM SD-kritiske Kristoffer Appelquist har tagit över som programledare för SVT:s humorprogram Svenska Nyheter efter hyllade Jesper Rönndahl. Appelquist har tidigare uppmanat folk att inte rösta på SD och engagerat sig för stor asylmigration. –När det är sådär jävla illa någonstans är i alla fall jag beredd att lägga ut en madrass på golvet. Alla borde göra det, sade Appelquist i en intervju med Resumé 2014.

I en diskussion i Facebookgruppen för SVT:s Svenska Nyheter om den nye programledaren Kristoffer Appelquist skriver en medlem i gruppen att denne tycker att Appelquist inte håller måttet och att Aron Flam är den ende som hade kunnat fylla skorna efter Jesper Rönndahl.  I den efterföljande diskussionen påstår SVT att Kristoffer Appelquist – till skillnad från Aron Flam  – inte har en egen agenda.

Men Kristoffer Appelquist har en lång historia av politiska ställningstaganden – och särskilt i migrationsfrågan där han vid flera tillfällen uttryckt stöd för en extrem asylinvandring.

I en intervju med Resumé 2014 fick Appelquist frågan vad han skulle göra om han fick bestämma.

–Se till att folk kan få söka asyl där de är, så att de inte behöver drunkna i Medelhavet. Det är den absolut största frågan på jordklotet just nu. Jag tycker att man ska sätta upp en kiosk i Damaskus, så kan de få söka där, sade Appelquist som sedan öppnade för att ta emot 40 miljoner migranter i Sverige:

– Det finns 40 miljoner flyktingar i världen. Tog vi emot alla dem skulle vi ändå inte vara mer överbefolkade än Skottland. När det är sådär jävla illa någonstans är i alla fall jag beredd att lägga ut en madrass på golvet. Alla borde göra det. Det är snack om att folk är fattiga här i Sverige och det är klart att det finns fattigdom här. Men människor i Syrien har verkligen behov av tak över huvudet, en kvällsmacka och en kopp te.

– När det byggdes en flyktingförläggning i Sunne där jag bor, ville jag gärna träffa människorna som kom dit. Jag engagerar mig väldigt mycket i flyktingfrågor, sade Appelquist.

2017 övergav Appelquist Sunne till förmån för trendiga Midsommarkransen i Stockholm, där Vänsterpartiet i ett av distrikten var största parti i valet 2018 med 24,91 procent av rösterna.

I intervjun med Resumé nämner Appelquist de två kollegorna Özz Nujen och Soran Ismail som förebilder.

– Innan dem kände jag att det här med ståuppkomik var roligt men hade ingen riktig mening. Men helt plötsligt kunde jag skratta åt något som samtidigt betyder något för samhället och är opinionsbildande.

Appelquist har också gjort sig känd för att hysa mycket negativa åsikter om Sverigedemokraterna. I en text från den 13 september 2014 i Sydsvenskan uppmanar han läsarna att inte rösta på SD. Alla övriga riksdagspartier – samt Feministiskt Initiativ – skriver Appelquist att man kan rösta på om man vill.

”Sverigedemokraterna är rasister. Och därmed: Om du röstar på Sverigedemokraterna så röstar du för rasism”, skriver Appelquist.

Kristoffer Appelquist har tidigare jobbat åt Aftonbladet och hamnade då i debatt med SD:s partisekreterare Richard Jomshof.

Appelquist och Jomshof hamnade i en diskussion där Jomshof pekade på att asylmigration leder till ökad, allt grövre brottslighet.

– Det är en brottslighet som i mångt och mycket är importerad, sade Jomshof.

– Men är inte det sociala problem, handlar inte det om utanförskap och sociala problem, sade Appelquist.

 

När det blev klart att Kristoffer Appelquist skulle ta över efter Jesper Rönndahl kommenterade han till Aftonbladet.

– Jag kan inte tänka mig ett roligare jobb i hela världen, det är ett drömjobb eftersom de två stora grejerna i mitt liv är humor och samhällsfrågor. Jag tänkte efter i ungefär en och en halv sekund innan jag tackade ja till jobbet.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Gillar du våra SVT-granskningar? 

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

 

För att klara av det här behöver vi ditt stöd.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag