SVT när Trump var på väg att vinna: ”Det ser väldigt mörkt ut”

  • Onsdag 9 nov 2016 2016-11-09
E-post

STOCKHOLM Under nattens valvaka över det amerikanska valet i SVT var det en mycket sorgsen stämning i studion när allt pekade på att Donald Trump skulle vinna. Formellt ska SVT vara opartiska, men mycket tyder på att man valde att göra ett avsteg från den principen. – Det ser väldigt mörkt ut, kommenterade den ”oberoende” statsvetaren Henrik Oscarsson.

Klyftan har kommit att bli mycket stor mellan medier och arbetarklassen i USA i samband med det amerikanska presidentvalet. Men även i Sverige förefaller tendenserna vara likadana. När SVT höll valvaka var statsvetaren Henrik Oscarsson inbjuden att kommentera valet i rollen som en oberoende röst. Oscarsson har en särskild inriktning och forskar framför allt på valresultat.

Men det var allt annat än glada miner när Oscarsson ombads kommentera läget när Trump såg ut att vinna i ett antal viktiga delstater som i sig var på väg att garantera Trump positionen som USA:s nästa president. Det gjordes ens ingen ansträngning att försöka var oberoende och neutrala.

– Det räknas fortfarande. Segern är inte utgiven än till Trump i några av de här delstaterna. Det ser väldigt mörkt ut.

Samtalet fokuserade på vad som krävdes för att favoritkandidaten i studion, Hillary Clinton, skulle kunna ha en chans att komma tillbaka i matchen under rösträkningen. Det påminde starkt om stämningen när Sverige ligger under i fotboll mot en annan nation.

– I Pennsylvania är nästan alla röster räknade och där leder Donald Trump.

Även programledaren Anna Hedenmo hade svårt att dölja besvikelsen över valresultatet. Återkommande började hon stamma och stundtals lät det som att hon var riktigt ledsen i studion.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag