SVT/Novus: Moderaterna tar täten i oppositionen

Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 3 feb 2021 2021-02-03
E-post 270

SVERIGE Moderaterna har tagit över ledarrollen i oppositionen under det gångna pandemiåret, visar SVT/Novus senaste väljarbarometer.

I den nya mätningen är förändringarna små jämfört med föregående månad. På längre sikt märks dock en del trender.

Bland annat har Moderaterna befäst sin roll som andra största parti.

– För ett år sedan, precis vid starten av pandemin, var Sverigedemokraterna Sveriges största parti. De har helt tappat den oppositionsledarrollen som de hade då. Nu är det Moderaterna som sakta men säkert kryper uppåt och mycket tydligare är oppositionsledaren i dag, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.

För Liberalerna och Miljöpartiet fortsätter det gå knackigt. MP balanserar på riksdagsspärren medan L ligger stadigt långt under.

– Liberalerna ligger kvar på en historiskt låg nivå, och de behöver agera åt ena eller andra hållet för att väljarna verkligen ska ta dem på allvar, säger Torbjörn Sjöström.

SVT/Novus februari

Undersökningen gjordes mellan 11 och 31 januari. Inga statistiskt säkerställda förändringar jämfört med förra månaden noterades.

S: 26,9
M: 23,1
SD: 18,1
V: 10,8
C: 8,5
KD: 4,7
MP: 4,1
L: 2,7

M-KD-SD: 167 mandat
S-MP-C: 143 mandat
V: 39 mandat

Uppdelat på kön syns en del stora skillnader. För män är SD det största partiet på 24,8 procent och därefter följer M och sedan S på tredje plats. För kvinnor noteras SD i stället på 11,3 procent och S är det klart största partiet med 30,1 procent.

Män och kvinnor tycker också väldigt olika om MP. Om bara män röstade skulle partiet få 2,6 procent, långt under riksdagsspärren. Bland kvinnorna får MP 5,7 procent.

Bli PLUS-medlem

Gillar du det vi gör?

Till skillnad från många traditionella medier och numera även en rad alternativa medier tar Nyheter Idag inte emot presstöd. Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till all vår journalistik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag