SVT om Skavlans intervju: ”Åkesson fick undrande frågor och gott om utrymme att förklara sig”

Jimmie Åkesson. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Söndag 29 mar 2015 2015-03-29
E-post 831

STOCKHOLM På Söndagen kommenterar SVT den tittarstorm som rasat efter att Jimmie Åkesson gästade Skavlan. SVT menar att allt gått rätt till, skriver de i en artikel på den egna hemsidan. – Han fick undrande frågor och han fick kritiska frågor, säger Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör hos SVT.

Helgens stora snackis i både Sverige och Norge har varit Skavlans intervju med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Flera medier, inte minst i Norge, har beskrivit reaktionerna som en tittarstorm mot programmet. På söndagen publicerar SVT en artikel där de bekräftar att även i Sverige har det skapat stort missnöje och massvis av anmälningar till tittarservice. Nu kommenterar SVTs kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala saken.

– Det står tydligt i tillståndet att vi har en skyldighet att kommentera och kritiskt granska vår omvärld. När Jimmie Åkesson väljer att delta i Skavlan gäller det på de premisserna, precis som för alla andra som deltar i våra program, säger Sabina Rasiwala till SVT Kultur.

Vidare poängterar Rasiwala att allt har gått rätt till och att SVT måste förhålla sig opartiska och det var därför Åkesson fick de frågor han fick. Trots att kritiker menar att Skavlan flera gånger avbröt Åkesson, menar SVTs kommunikationsdirektör att Åkesson ändå fick gott om utrymme att försvara sig.

– I intervjun i Skavlan i fredags gavs Åkesson tid att reflektera kring den sjukskrivning han avslutar men också kring den politik han för. Han fick undrande frågor och han fick kritiska frågor. Och han fick gott om utrymme att beskriva hur han mår samt förklara och försvara sina åsikter, säger Rasiwala.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag