SVT om valrörelsen: ”Växande alternativ media kommer bli det stora problemet”

Mustafa Schurmann på Folk och försvar. Foto: Faksimil svtplay.se
  • Tisdag 16 jan 2018 2018-01-16
E-post 1980

STOCKOLM Så kallade ”alternativa medier” är det stora hotet mot valrörelsen och ytterst demokratin. Så kan man tolka Mustafa Schurmann, SVT:s säkerhetsexpert, som föreläste under konferensen Folk och försvar. – Mycket på nätet är kopplat till högerextrema som i sin tur har samarbete med Ryssland.

Under årets upplaga av konferensen Folk och försvar ligger stort fokus på kommande valrörelse. Flera debattörer menar att Sverige kan, eller kommer att, påverkas av främmande makt med syfte att påverka valet. Inte minst pekas Ryssland ut som en tänkbar aktör.

En av de som föreläste och svarade på frågor är SVT:s säkerhetsansvarige Mustafa Schurmann. Han menar att valpåverkan kan ske med hjälp av inhemska krafter.

– Hotet är inifrån, från högerextrema och religiösa muslimska extremister och andra intressegrupper.

Schurmann berättade även att mejl-läckor kan påverka valrörelsen. Det är en metod som effektivt har använts av Expressen i föregående valrörelser med effekten att försvåra för Sverigedemokraternas valrörelse. Nu varnar  säkerhetsansvarige på statliga SVT för att samma metoder kan användas av andra aktörer än etablerade medier.

– Man utnyttjar ytterligheterna med högerextrema och dom som bor i utsatta områden för att få en större misstro eller befästa den världsbilden man vill ha.

Olika världsbilder förmedlas i olika medier. En växande sfär är de så kallade ”alternativa medierna” som inte sällan belyser problem med svensk invandrings- och integrationspolitik. Schurmann menar att alternativ media kan bli det stora problemet i valrörelsen.

– Vad vi har att förvänta oss inför valet 2018, från vårt perspektiv: vi tror att mobiliseringen av extremgrupper, mycket på nätet är kopplat till högerextrema som i sin tur har samarbete med Ryssland. Påverkanskampanjer från olika aktörer där man använder pixlar i social media för att rikta information som kommer leda till växande alternativ media och det är det här som kommer bli det stora problemet med hur informationsflödet är idag.

I normala fall brukar desinformation och påverkanskampanjer bemötas med korrekta nyheter och sedvanlig journalistisk granskning. Men om de alternativa medierna blir ännu vassare och presenterar ännu mer relevant innehåll kan de nå en större skara läsare, vilket också kan vara en fara i valrörelsen.

– Också om man lyckas från medias håll faktiskt vara relevant så kommer de alternativa medierna visa en annan bild som en grupp människor vill se och så blir det ett jättestort intresse kring det, det delas, och så hamnar det högst upp, varnar Schurmann.

Ska staten förbjuda alternativa medier?
5936 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag