SVT-profil varnar för jordens undergång – går till vild attack mot moderata politiker: ”Två av Sveriges främsta stolpskott”

Foto: Twitter/SVT
  • Tisdag 6 okt 2020 2020-10-06
E-post 810

STOCKHOLM Moderata riksdagsledamöterna Jan Ericson och Lars Beckman kritiserade Hemköp för deras nya poängsystem för veganer. Det fick SVT-mannen David Sundin, som lett bland annat ”Bäst i test” och Melodifestivalen, att gå till rasande attack – och samtidigt varna för jordens undergång. ”Världen håller på att gå under. Det är fakta, inte åsikt eller politik”, larmar Sundin.

Nästa år återkommer David Sundin för en femte säsong som programledare/domare för SVT:s Bäst i test. Sundin var tidigare i år även programledare för SVT:s Melodifestivalen.

På Twitter går Sundin till hård attack mot två moderata riksdagspolitiker, Lars Beckman och Jan Ericson.

Sundin varnar för att ”världen håller på att gå under”.

”Det är fakta, inte åsikt eller politik”, skriver Sundin och fortsätter:

”En butikskedja uppmuntrar pga detta till klimatsmarta val med bonus till dom som väljer vegetariskt. Då rycker två av Sveriges främsta stolpskott ut. Humle Trump (M) och Dumle Trump (M).”

Bakgrunden är att butikskedjan Hemköp valt att införa ett slags bonussystem som belönar de kunder som handlar vego-mat istället för kött.

SVT uppger att man är opartiskt och har en rad principer som man följer för att uppnå det. Bland annat skriver man:

”Programledare, reportrar och andra som kan uppfattas som företrädare för programföretaget får inte göra värderande uttalanden eller ta ställning i kontroversiella frågor.”

Man skriver också att det inte finns något förbud för medarbetare att ta ställning men att det kan påverka vilka uppdrag som denne kan få.

”Om en medarbetare väljer att offentligt berätta om sina politiska åsikter kan det påverka vilka arbetsuppgifter den medarbetaren får. En viktig princip är att man inte i programverksamheten får bevaka eller göra program om partipolitiska och andra kontroversiella frågor som man själv har uttryckt en åsikt kring. 

Det här gäller alla som kan påverka programinnehållet, till exempel programledare, reportrar, redaktörer och inslagsproducenter.”

Jan Ericson har kommenterat David Sundins inlägg på Twitter.

”Att David Sundin kallar kritiska röster för stolpskott för att han inte gillar budskapet är inte ett sätt att värna demokrati och yttrandefrihet”, skriver Ericson och fortsätter:

”En komiker borde kunna bättre än så.”

 

Även Lars Beckman har svarat och föreslår att David Sundin ska bjudas in av LRF för att få lära sig om det svenska jordbruket.

Vi behöver ditt stöd

Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service, till de stora mediehusen? Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag