SVT-profiler i blåsväder efter träff med Annie Lööf

Bergfeldt och Åkerman. Foto: Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0)
  • Fredag 27 aug 2021 2021-08-27
E-post

STOCKHOLM SVT-profilerna Carina Bergfeldt och Lisbeth Åkerman gick på en privat tillställning som även gästades av Centerledaren Annie Lööf och före detta S-ledaren Mona Sahlin. ”Hade jag vetat det hade jag tackat nej”, meddelar Åkerman efteråt.

Aftonbladet rapporterar att det var i förra helgen som författaren Katarina Wennstam bjöd in till ett privat evenemang där SVT:s nyhetsankare Lisbeth Åkerman och programledaren Carina Bergfeldt fanns med på gästlistan. Det gjorde även Annie Lööf och Mona Sahlin.

Tillställningen uppmärksammades på sociala medier – bland annat av Carina Bergfeldt som skrev lyriskt om den på Instagram: ”Tack älskade vän för att jag får vara en del i din grupp och möta dessa inspirerande och coola kvinnor.”

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Carina Bergfeldt (@cbergfeldt)

Att SVT-profilerna umgås med en nuvarande och en tidigare partiledare har fått vissa att ifrågasätta deras opartiskhet, enligt Aftonbladet.

Tidigare i veckan var Samnytt först att rapportera om händelsen och beskrev det som att ”statsjournalister” festade med politiker ”som de annars i sitt jobb ska kritiskt granska”.

SVT Nyheters ansvariga utgivare Charlotta Friborg skriver till Aftonbladet att:

”SVT har ingen policy för hur medarbetarnas deltagande i privata tillställningar på fritiden ska gå till. Däremot har alla medarbetare självklart ett ansvar för att agera så att SVT:s oberoende och opartiskhet inte kan ifrågasättas. I det här fallet litar jag på att båda våra medarbetare kunnat hantera den här privata situationen”.

På Instagram skriver Carina Bergfeldt att hon ”hamnade mitt emellan Annie Lööf och Mona Sahlin, och hade jättetrevligt småprat med båda”, men att hon fortfarande kan granska dem i sin roll som journalist.

Lisbeth Åkerman uttrycker sig däremot ångerfullt. Till tidningen Journalisten skriver hon, enligt Aftonbladet:

”I det här fallet blev jag inbjuden till en god vän sedan många år. Det var en stor middag, och jag visste inte vilka andra som skulle komma. Hade jag vetat det hade jag tackat nej. När jag väl är där och det visar sig att en partiledare och en tidigare partiledare var på middagen valde jag att konversera artigt med dem”.

Läs även: Samlade in pengar till Afghanistan – nu svarar SVT-profilen på kritiken

Läs även: C-veteranen går till KD – riktar kritik mot sitt förra parti

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag