SVT-programledare skulle presentera vinklad flyktingnyhet – Tog värdegrundstimeout: ”Kebabtekniker”

Nyhetsankaret Fredrik Ahl värmde upp med en värdegrunds-timeout. Foto: Faksimil / Expressens video
  • Torsdag 4 jun 2015 2015-06-04
E-post 3671

SÖRMLAND Sveriges Televisions nyhetsankare Fredrik Ahl kallade flyktingar för ”kebabtekniker” mitt under en direktsändning. Men skandalen slutar inte där, han ska även ha sagt att ”ingen vill bo i Eskilstuna”, under sin direktsända värdegrundstimeout.

Inför en nyhetsinslag värmde programledaren Fredrik Ahl upp framför tevekamerorna med en rejäl värdegrundstimeout. Bland annat raljerade han om att ”ingen vill bo i Eskilstuna” och han kallade även flyktingar för ”kebabtekniker”. Vad Ahl inte visste var att hans värdegrundstimeout av någon okänd anledning kablades ut i direktsändning samt spelades in av Marcus Hagsten som sedan lade upp klippet på Facebook.

Efter att tidningen Expressen konfronterar Ahl och hans värdegrundstimeout, som nu läckt ut till allmän beskådan, pudlar han skoningslöst.

– Hade jag vetat att det skulle gå ut, hade jag inte sagt så. Det är beklagligt. Det är förskräckligt, säger Fredrik Ahl till Expressen.

Ordet ”kebabtekniker” yttras av Ahl i samband med att han raljerar över en nyhet från SVT om att ”tusentals välutbildade flyr till Sverige”. I samma nyhet som SVT även publicerar på sin webbsida påstås att ”antalet godkända civilingenjörer från utlandet har mer än fördubblats på bara ett år”.

Värdegrundstimeouten kan bero på att han skulle läsa upp starkt vinklad nyhet från SVT

Tidningen Fria Tider har kontrollerat SVTs uppgifter och ställt frågan hur många syriska civilingenjörer som validerats i Sverige förra året och svaret var inte lika imponerande.

– Två stycken, säger Lars Petersson, avdelningschef vid Universitets- och högskolerådet till Fria Tider.

Även den tungt meriterade ekonomen Tino Sanandaji har uttryckt kritik mot medierapporteringen om högutbildade syriska flyktingar. Med stöd av Statistiska Centralbyrån skriver han i sin blogg att ”ungefär 10 procent av nyanlända Syrier har eftergymnasial utbildning på minst tre år jämfört med ca 25 procent av Sveriges befolkning”.

Möjligen har Fredrik Ahl läst Fria Tider, eller Tino Sanandajis blogg, och varit medveten om att han inom kort skulle läsa upp en starkt vinklad nyhet som ger sken av, som SVT själva skriver, ett ”tilltagande kompetensregn”. Det skulle i sådana fall förklara behovet av en värdegrundstimeout och raljerandet om nämnda nyhet.

Nedan kan du se videon där Fredrik Ahl psykiskt värmer upp inför det statligt korrigerade nyhetsinslaget

Vad i helvete hände nyss på SVT2?? Sjukaste jag sett

Posted by Marcus Hagsten on Wednesday, June 3, 2015

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag