SVT-programledaren Önnevalls insmugglade syrier dömd för knivbrott

Foto: SVT
  • Söndag 11 aug 2019 2019-08-11
E-post 6311

UPPSALA Programledaren i SVT Fredrik Önnevall och två kollegor smugglade 2014 den då 15-årige syriern ”Abed” till Sverige – något man senare dömdes för. Önnevall har senare uppgett att ”Abed” studerar och jobbar. Nu har ”Abed” dömts för knivbrott efter att ha gripits beväpnad med kniv på Gamla torget i Uppsala under förra våren.

Syriern”Abed”, numera 20 år gammal, döms till 2 000 kronor i dagsböter för knivbrott. I den korta domen från Uppsala tingsrätt konstateras att han erkänt att han haft kniv på sig när han greps på Gamla torget i centrala Uppsala den 27 april 2018.

Över ett halvår efter att ”Abed” gripits med kniv i Uppsala dömdes Önnevall och hans två kollegor slutgiltigt i Högsta domstolen för att de smugglat ”Abed” från Grekland till Sverige. Då, i december 2018, sade Önnevall till SVT att han hade kontakt med den syriske mannen (SVT beskrev den då 19-årige syriern som ”pojken”) via telefon.

– Han fick permanent uppehållstillstånd ganska snart efter att han kom hit. Idag jobbar och pluggar han för att komma in i samhället, bedyrade Önnevall och fortsatte:

– Jag känner mig stolt över att vi fattade det beslutet, stolt över att vi gjorde som vi gjorde.

Studierna och jobbet tog inte mer tid än att ”Abed” hann med att beväpna sig med kniv och gripas för knivbrott.

Expressen skrev 2017 om att ”Abed” fått hit resten av sin familj, gick gymnasiet och ”talar flytande svenska”.

Trots det hade den syriske mannen tolkbehov på arabiska under rättegången.

Fredrik Önnevall och hans team som då jobbade med dokumentärserien ”Fosterland” träffade enligt egna uppgifter på den då 15-årige ”Abed” i Grekland under sommaren 2014. Man beslutade sig för att smuggla 15-åringen i bil genom säkra länder i Europa och till Sverige. Allt dokumenterades och sändes sedan i ”Fosterland”. En serie som senare fick branschens pris Kristallen som 2015 års Fakta- och aktualitetsprogram.

Men det var inte alla som var lika imponerade. En privatperson gjorde polisanmälan. Det slutade efter överklaganden i olika instanser med att Önnevall och hans två kollegor dömdes till villkorlig dom och 40 dagsböter för människosmuggling i Högsta domstolen. SVT gjorde klart att man var beredda att stå för rättegångskostnaderna på 152 384 kronor (något som Önnevall och kompani avböjde).

Efter domen i Högsta domstolen lät SVT Önnevall och hans två kollegor behålla sina anställningar. SVT uppger att man inte fick information om smugglingen förrän efteråt och att det var ett ”avsteg” från det journalistiska arbetet. Enligt SVT var det ”humanism” som drev Önnevall och hans kollegor.

”…de hamnade i en svår situation och agerade utifrån humanitära grunder och inte för egen vinning”, skriver Sabina Rasiwala, HR- och kommunikationsdirektör, på SVT.

Fredrik Önnevall har efter smugglingen av den nu dömde ”Abed” befordrats till programledare för kulturmagasinet ”Sverige!”.

Nyheter Idag söker Fredrik Önnevall för en kommentar.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag