SVT-reporter greps av polisen – skämtade om ryskt nervgift
I september greps SVT-journalisten Fredrik Laurin, 58, inne i SVT-huset. Detta efter att reportern, känd från bland annat Uppdrag Granskning, dragit ett skämt till en kollega om ryskt nervgift och den tidigare moderate riksdagsledamoten Gunnar Axén, berättar Laurin till Medierna i P1.
Händelsen inträffade tisdagen den 20 september då polisen genomförde en insats på SVT-huset i Gärdet. Polisen hade dessförinnan larmats om ett misstänkt föremål i lokalerna efter att en medarbetare hittat ett föremål med ett meddelande som tolkades som hotfullt.
– Personen uppfattade föremålet och budskapet, på goda grunder, som ett potentiellt hot och personen kontaktade då säkerhetsavdelningen och sedan kom poliser till SVT, säger Hanna Dowling, tillförordnad HR- och kommunikationsdirektör på SVT, till Expressen.
Föremålet i fråga visade sig emellertid inte vara farligt. Men Uppdrag Granskning-reportern Fredrik Laurin, som var den som tagit med föremålet till byggnaden, blev icke desto mindre gripen av polisen och förd till arresten. Dessutom blev en anmälan upprättad om olaga hot.
”Till kommunisten på Gärdet”
Till Sveriges Radio Medierna berättar Laurin att det hela rörde sig om ett örngott, ett påslakan och en kikare som han hade lånat från en kollega under sommaren och skulle lämna tillbaka.
När han lämnade grejerna i en vit papperskasse på kollegans kontor bestämde han sig för att skoja till det.
– Vederbörande och jag har en bra, intressant diskussion om public service där vi bägge jobbar. Och i den diskussionen förekommer det ju olika utspel av olika slag som vi kan diskutera, säger Laurin i radioprogrammet.
Med hänvisning till deras tidigare diskussioner skrev Laurin ”Till kommunisten på Gärdet” på den vita papperskassen, och refererade då till ett utspel som han uppger har gjorts av Telias tidigare koncernchef Lars Nyberg där han kallade SVT för ”kommunisterna på Gärdet”.
Han lämnade dessutom en lapp i inuti påsen där han hänvisade till ett uttalande från den tidigare riksdagsledamoten Gunnar Axén (M), där han jämförde public service med en cancersvulst. Dessutom nämnde han det ryska nervgiftet Novitjok.
Ett råd till @moderaterna och @sdriks inför regeringsförhandlingarna vad gäller "public service": En cancersvulst opereras bort helt, man lämnar inget kvar för då börjar den växa igen.
— Gunnar Axén (@gunnaraxen) September 13, 2022
– Där skrev jag: ”De här grejerna är tvättade i Novitjok. Det lär ta bort cancersvulsten på samhällskroppen / Gunnar Axén”, säger Laurin om lappen.
Laurin beskriver hur tre skyddsvakter senare på dagen anlände till hans arbetsrum och ”gormade” att han skulle med på möte till säkerhetsavdelningen.
När reportern fattade att det rörde sig om sängkläderna förklarade han att det var lugnt och att han skulle gå till mötet om cirka en halvtimme, efter att ha genomfört en intervju.
– Sedan satte jag mig i intervjun och kopplade upp mot den här före detta CIA-agenten och då öppnades dörren och in kom Norrmalmspiketen och genomförde ett gripande.
Frihetsberövad i fem timmar
Laurin berättar att det var tre-fyra poliser samt tre skyddsvakter som kommit för att hämta honom. Där befann sig också vice säkerhetschefen på SVT. Efter ett tag fördes han till arresten där han enligt egen utsago satt frihetsberövad i fem timmar innan en åklagare lade ned ärendet.
Uppdrag granskning-reportern är kritisk till hur situationen hanterades.
– Problemet är ju när säkerhetsavdelningen identifierar mig och förstår att det är jag, och vet vem jag är, de känner ju mig personligen. Att man kallar på polisen i det läget och att det slutar med fem timmars frihetsberövande för en medarbetare. Det har jag problem med, säger Fredrik Laurin.
Enligt Medierna var det en annan person än den som Laurin lämnade sängkläderna till som upptäckte påsen. I ett mejl till Aftonbladet skriver SVT att personen gjorde rätt som larmade polisen.
”När ett paket med ett budskap som kan tolkas som ett potentiellt allvarligt hot upptäcks i SVT:s lokaler drar en kedja av händelser igång snabbt. SVT är ett skyddsobjekt och den som hittade paketet hade goda skäl att misstänka att det var ett potentiellt allvarligt hot. Personen agerade helt korrekt när den kontaktade säkerhetsavdelningen som i sin tur kontaktade polis. Händelsen visar att SVT:s rutiner fungerar”, skriver Hanna Dowling till tidningen.
Läs även: Frick och Panshiri fick ingen inbjudan till SVT-fest trots medverkan i programmet
Läs även: SVT efter kritik mot kärnkraftsfilm: ”Hennes egna, ganska förvirrade, tankar”