SVT efter kritik mot kärnkraftsfilm: ”Hennes egna, ganska förvirrade, tankar”

Bild: Nyheter Idag/Faksimil Facebook
  • Torsdag 11 aug 2022 2022-08-11
E-post 384

I en film som SVT publicerade på Facebook på fredagen klagar en kvinna på sin köksmixer som hon tycker gör lika mycket oväsen ”som ett kärnkraftverk”.

– Som ett kärnkraftverk. Fatta att man inte vill bo vid ett sånt, säger kvinnan i filmen.

Publiceringen fick kritik på sociala medier. ”En stilla undran, vad sysslar ni med” skriver Moderaternas närings- och energipolitiska talesperson Carl-Oskar Bohlin.

Nu har SVT svarat på kritiken. ”Filmen är en del av en marknadsföringskampanj som SVT Kommunikation är ansvariga för. Den är tänkt att med underfundig humor väcka intresse för nyhetsämnen som intresserar unga” skriver SVT:s Twitterkonto och länkar till ett officiellt uttalande från SVT:s marknadschef Christer Mellstrand.

”Karaktären i filmen för en så kallad inre monolog – hennes tankar far iväg.  Givetvis är det orimligt att jämföra en matmixer och ett kärnkraftverk. Vi tror att publiken ser att det den kvinnliga karaktären säger är hennes egna, ganska förvirrade, tankar och att de inte har ett dugg med fakta att göra” skriver Mellstrand i uttalandet.

”Underfundig humor eller desinformerande ideologiproduktion? Svårt att veta på SVT” kommenterar youtubern Henrik Jönsson.

Läs även: MP ökar kraftigt i SVT/Novus – får väljare från S och V

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag