SVT-reporter testar tiggeri – blir bortkörd av andra tiggare

Foto: Faksimil SVT
  • Måndag 4 mar 2019 2019-03-04
E-post 3766

STOCKHOLM I syfte att lära sig något om situationen för tiggarna i Stockholm bestämde sig SVT:s reporter för att själv testa på deras liv under en hel dag – något som inte uppskattades av de ”riktiga” tiggarna.

Sedan Högsta förvaltningsdomstolen gav Vellinge kommun rätt att införa tiggeriförbud har frågan blivit aktuell i ett flertal andra kommuner i landet. Detta är något som får SVT:s reporter Fernando González att vilja veta hur det egentligen känns att sitta på gatan och tigga för sitt uppehälle.

González har tidigare uppmärksammats för att han som nyhetsankare talade med en så kraftig brytning att han knappt var begriplig under en lokal nyhetssändning.

Läs mer: SVT svarar om nyhetsankaret med kraftig brytning: ”Har rätt till sitt eget språk”

Med en skramlande kopp i hand på gatan blir han snart varse om att det inte är någon lukrativ verksamhet. På sju timmar får han sammanlagt några smörgåsar samt 30 kronor i pant – gåvor han slutligen ger bort till en tiggare.

De flesta som kommer fram till honom är andra tiggare – som vill att han ska lämna platsen. Gång på gång blir han bortkörd av de ”riktiga” tiggarna som säger att han sitter på platser som redan är upptagna. Det tycks som att tiggarnas solidaritet med nykomlingen är närmast obefintlig då han har inkräktat på deras territorium.

Reportern frågar en man som ”ser ut att bestämma” varför han inte får sitta där han vill. Han får ett kort svar om att det är mannens plats som han har suttit på, och han måste återigen flytta på sig.

Läs även: Därför röstar Centern med M och SD om tiggeriförbud

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag