SVT sågar munskydd för allmänheten: ”Det har ju inte speciellt mycket funktion”

Foto: Nyheter Idag
Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 5 apr 2020 2020-04-05
E-post 864

SVERIGE Fler och fler länder väljer nu att rekommendera allmänheten att använda enkla hemmagjorda munskydd för att minska spridningen av coronaviruset. Även Världshälsoorganisationen, WHO, stödjer rekommendationen om det används tillsammans med andra åtgärder. Men i en färsk video uppger SVT att hemmagjorda munskydd, näsdukar eller halsdukar inte har speciellt mycket funktion.

Det är i en kort förklarande video som Åsa Melhus, professor i klinisk bakteriologi vid Uppsala universitet, enligt SVT ”reder ut” ut vad som gäller för användande av enkla munskydd av allmänheten.

Bakgrunden är att i allt fler länder, som Tjeckien, Slovakien, Frankrike och USA, så rekommenderas allmänheten att använda sig av enkla munskydd för att förhindra att sprida vidare coronaviruset. Även WHO har gått ut och sagt att hemmagjorda munskydd kan vara en befogad del tillsammans med andra åtgärder för att begränsa spridningen.

Skälet att även de som inte är sjuka i corona uppmanas till att bära enkla munskydd är, enligt bland annat amerikanska CDC, att även personer utan symtom smittar. Orsaken att hemmagjorda munskydd, eller till och med halsdukar eller näsdukar rekommenderas, är att mer avancerade skydd behöver gå till sjukvårdspersonal.

Men SVT:s expert Åsa Melhus avfärdar.

– Det blir ju nästan som när komikerna sa: ”Det går lika bra med selleri”, säger hon och lägger till med eftertryck:

– Det har ju inte speciellt mycket funktion, det har ju inte det.

Det håller inte amerikanska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, CDC, med om. Man rekommenderar användande av enkla munskydd, till exempel gjorda av t-shirts.

I SVT:s film argumenteras att tyget i hemmagjorda munskydd inte stoppar de små dropparna med virus. Åsa Melhus tar halsdukar som exempel.

– Det är ganska stora utrymmen mellan trådarna. Det betyder att det här läcker rakt igenom, säger hon.

Åsa Melhus avslutar om munskydd med att föra fram ett alternativ.

– Nej, jag tycker att det där med att hålla avstånd är rätt så bra. Se till att man inte står för nära människor.

Amerikanska CDC är noga med att hemmagjorda munskydd är ett komplement till social distansering och god handhygien.

Finske epidemiologen och docenten Kari Tikkinen är en förespråkare av ett generellt användande av munskydd.  I en tidigare intervju med Nyheter Idag skriver han:

”Folk behöver komma ihåg att frekvent och korrekt handtvättning, korrekt host- och snytteknik, social distansering och isolering av sjuka, är nycklarna till framgång för att försöka bli av med den här epidemin. Men munskydd kan hjälpa till”, skriver han.

Vi behöver ditt stöd nu

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag