SVT ska kvotera in fler kvinnor till Melodifestivalen

Karin Gunnarsson. Foto: Nyheter Idag / skärmdump från SVT
  • Onsdag 27 maj 2020 2020-05-27
E-post 2497

SVERIGE Från och med Melodifestivalen 2022 måste alla bidrag som är skrivna av flera personer inkludera åtminstone en kvinna. Detta enligt nya kvoteringsregler som SVT beslutat om, rapporterar Aftonbladet.

SVT tycker att det behövs fler kvinnliga låtskrivare i Melodifestivalen – något man har försökt få till med olika former av kvotering. Men trots detta är män fortfarande i majoritet bland låtskrivarna.

– Varje år får vi ganska mycket kritik för hur det ser ut på upphovssidan. Det är något vi tar på största allvar och vi vill se en större andel kvinnliga upphovspersoner. För att hjälpa den utvecklingen så inför vi från 2022 att alla bidrag ska ha en kvinna på upphovet helt enkelt, säger Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson till Aftonbladet.

I reglerna för tävlingen 2021 står det skrivet:

”Det är SVT:s avsikt att till Melodifestivalen 2022 införa ett krav på att alla bidrag som är skrivna av fler än en upphovsperson ska ha minst en kvinnlig kompositör eller textförfattare”.

Aftonbladet frågar om detta inte blir begränsande för låtskrivarteam bestående av enbart män.

– Jag tycker inte det är det. Det är en chans och en möjlighet att bredda sitt spektra och få ny input. Jag ser det bara som en positiv åtgärd. Det här är något som vi har pratat om i åratal, svarar Karin Gunnarsson.

Nyheter Idag har ställt några frågor till Karin Gunnarsson och fått svar på mejl:

Varför är det ett problem att ni inte har en större andel kvinnliga upphovspersoner?

– Vi ser det som en möjlighet till att skapa förutsättningar för fler personer att göra musik till Melodifestivalen. Det har funnits en stor snedfördelning i representation på upphovet och vi tror att både män och kvinnor tjänar på en jämnare fördelning.

Är det inte låtarna som är huvudsaken?

– Låtarna är i fokus och vi tror att det gynnar kreativiteten och kvaliteten att jobba tillsammans. De låtar som tog platserna topp fem i finalen i Melodifestivalen 2020 hade alla minst en kvinna på upphovet.

Vad tänker du om att det här är skattefinansierad verksamhet och att alla kanske inte håller med om att kvotering är nödvändigt eller rätt?

– Vissa kommer att hålla med om att det är nödvändigt och rätt, andra inte. Vi tar beslut utifrån vad vi tror blir bra och utvecklande för innehållet i Melodifestivalen.

Läs även: SVT:s påstående om USA och corona: ”Världens värst drabbade”

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag