SVT stoppar film – den är för vänster

Sören Sanz - Foto: Joakim Jalin / Pressbild www.godheten.se
  • Torsdag 6 feb 2014 2014-02-06
E-post 0

CENSUR Dokumentären ”Godheten” kommer inte visas på SVT – trots att SVT varit samproducent till filmen. Den anses för kontroversiell i sin kritik mot kapitalism, skriver Stefan Jarl på filmens hemsida godheten.se

Godheten är en film som starkt kritiserar kapitalismen och hur vinstintressen raserar välfärden. Udden riktas mot bland annat socialdemokrater som efter politisk karriär väljer att ta högavlönade arbeten i näringslivet. Två av de utpekade är Tomas Östros och Per Nuder.

I en intervju med tidningen proletären förklarar Stefan Jarl bakgrunden till filmen.

– Syftet med filmen är att få igång en debatt, säger Stefan Jarl när vi sitter i hotellbaren. Det tog hundra år att bygga upp folkhemmet men det gick att riva ner på ett decennium. Jag kan inte förstå att man låter det ske, att det inte finns något motstånd. Kanske har folkets förtroende för socialdemokratin varit så stort att de inte kunde föreställa sig att det skulle vara så lätt att stjäla välfärden.

Var en av grundarna till folkets bio

Stefan Jarl är en av personerna som var med att grunda Folkets Bio, ett slags alternativ till de kommersiella biograferna. I ett blogginlägg på filmens hemsida förklarar Jarl att Folkets Bio är enda möjligheten att se filmen på grund av att SVT nu backar.

För 40 år sedan startade jag och min kamrat Ulf Berggren Folkets Bio. Ett av skälen var att en fri distribution var nödvändig för yttrandefriheten. ”Godheten” har visats runt om i landet på Folkets Bios biografer och är nu den enda möjligheten att visa filmen.

Kritisk till Eva Hamilton

På filmens hemsida riktas skarp kritik mot SVTs chef Eva Hamilton. I sitt inlägg jämför han SVTs agerande med hur den franska filosofen Diderot blev behandlad för sitt verk ”Brev om de blinda till nytta för de seende”.  Stefan Jarl förklarar att han har bett om en skriftlig motivering från SVT om varför de nu ändrat inställning till filmen.

Nedan kan ni se en trailer till filmen Godheten

Godheten – Trailer – Premiär 15 feb from Jalin Film AB on Vimeo.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag