SVT:s geografiblunder – Polen blev del av Sovjet: ”Ett misstag”

Foto: Skärmdump från SVT Play
  • Måndag 11 Nov 2019 2019-11-11
E-post 791

SVERIGE När SVT på lördagen sände ett program om Berlinmurens fall visade man upp en karta där Sovjetunionens gräns sträckte sig ända till Öst- och Västtyskland. ”Ett misstag”, konstaterar redaktören Leif Östman.

I SVT:s karta hade Polen och Tjeckoslovakien felaktigt blivit införlivade i Sovjetunionen. En av de som uppmärksammade SVT:s blunder var journalisten Christian Palme. ”Samma vanliga enfald, inkompetens och dumhet som varje annan dag i veckan”, kommenterar han på Facebook.

Nyheter Idag har frågat programmets redaktör Leif Östman hur man tänkte när utformade kartan på det här sättet. Han konstaterar att det blev fel.

Det var ett misstag i arbetet med utformningen, och beror inte på okunskap vad gäller något så elementärt som geografi. Vi vet alla var Polen ligger och hur Sovjetunionen gräns gick. Tanken från början var att visa gränserna, hur Väst- och Östberlin låg i förhållande till dem samt Warszawapakten. Beklagar att kartan blev helt fel.

Östman fortsätter:

Den kom att visas upp under vår direktsända timme om Berlinmurens fall där vi beskrev hur förtrycket och förföljelsen av människor i DDR såg ut. I programmet kunde man höra många röster från människor som vuxit upp i DDR och det som återkom i många av berättelserna var den frihetslängtan som de bar på i förtryckets DDR. Det tycker jag är starkt och och viktigt i berättelsen om Berlinmurens 28 åriga historia. Och då är det bara att beklaga att det i den beskrivningen fanns med en felaktig karta.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag