SVT:s IS-satir borttagen från Instagram efter anmälningar

Foto: Faksimil SVT
  • Tisdag 5 mar 2019 2019-03-05
E-post 1751

SVERIGE SVT:s satirvideo om IS-återvändare har blivit en snackis i sociala medier och fått både ris och ros. Nu går den dock inte längre att se på Instagram – efter ett flertal anmälningar har sociala medier-jätten beslutat att ta ned den.

SVT:s satirprogram ”Svenska nyheter” står bakom klippet där en ung man från Angered rappar om hur han gick med i terrororganisationen Islamiska staten men nu ångrar sig och vill återvända till Sverige. Klippet har delats flitigt i sociala medier och väckt starka reaktioner både bland de som tycker att satiren träffar mitt i prick och de som tycker att den är osmaklig.

På Facebook skriver en kvinna att public service-kanalen avhumaniserar människor i förorten.

”Videons text ’men du vet att Sverige skulle falla för islam’ är precis en sådan fras som många i detta land tror är sant och som lett till att ett rasistiskt, islamofobiskt och främlingsfientligt parti tagit sig in i Sveriges riksdag. Att SVT som är public service publicerar högerkonspiratoriskt material är bara skamligt”, skriver hon bland annat.

SVT Humor kände sig tvungna att stänga av kommentarerna på sitt Instagraminlägg då man ansåg att det innehöll ”många grova angrepp”.

Läs mer: ”Horungar som lägger upp sånt walla” – starka reaktioner på IS-satir från SVT

På måndagen var riksdagsledamoten Hanif Bali (M) en av flera som märkte att satirklippet hade tagits bort från Instagramkontot helt och hållet. På Twitter frågade han vad som hade hänt, och SVT Humor svarade att det inte var de som hade tagit bort klippet, utan Instagram. Detta efter att ett flertal anmälningar riktats mot satiren, på oklara grunder.

För den som vill går klippet fortfarande att se på SVT Humors konton på Facebook och Youtube.

Läs även: Heberlein: Att kräva att svenskar ska överge sina värderingar är absurt

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag