SVT:s ledande fråga om Leif Östling: ”Hur mycket kan det här skada Södertälje Science park?”

Leif Östling. Foto: Wikimedia Commons
  • Torsdag 31 okt 2019 2019-10-31
E-post

SÖDERTÄLJE Företagsledaren Leif Östling – som är ordförande i Södertälje Science Park – uttalade sig i Swebbtv om samhällsutvecklingen och om invandring. Det fick SVT att kontakta socialdemokratiska kommunalrådet Boel Godner i Södertälje och fråga om hon fortfarande har förtroende för Östling.

SVT uppmärksammar att Leif Östling uttalat sig kritiskt om svensk migrationspolitik i en intervju med Swebbtv. I en artikel som först hade rubriken ”Leif Östling intervjuades av vit makt-sajt – Boel Godner starkt kritisk” citeras Östling av SVT:

”Vi har tagit in alldeles för mycket folk utifrån, det har vi gjort. Det man ska komma ihåg är att vi tagit in folk från Mellanöstern och Afrika och de lever i ett samhälle som vi lämnade för ungefär 100 år sedan. Det är deras känsla och uppfattning om hur ett samhälle är.”

Leif Östling har tidigare varit vd för Scania i Södertälje. Åren 2016-2017 var han ordförande för Svenskt Näringsliv men klev av efter att han uttalat ”vad fan får jag för pengarna” om skatter i en intervju med SVT. Något som följdes av ett medialt drev och sedermera Östlings sorti. I intervjun med Swebbtv berättar Östling om sina erfarenheter med personal med ursprung i Somalia.

”Att man måste komma i tid. Det var man inte van vid från de samhällen man kom ifrån”, säger Östling.

SVT länkar inte till intervjun i Swebbtv. Däremot länkar man till en artikel i LT i Södertälje som skriver om intervjun.

Leif Östlings åsikter och kommentarer om migration gjorde att SVT kontaktade Boel Godner, socialdemokratiskt kommunalråd i Södertälje. Hon sitter som styrelserepresentant för kommunen i Södertälje Science Park, som är en sammanslutning av lokala företag, KTH och kommun.

SVT vill veta om Östlings uttalanden är ”förenligt med de värden Södertälje science park står bakom”.

Boel Godner svarar att hon inte håller med Leif Östling. Hon säger också:

– Det här är en sammanslutning med Astra Zeneca, Scania, KTH och Södertälje kommun och vi behöver prata om det tillsammans innan vi gör ett uttalande.

SVT ger sig inte.

”Men är det förenligt med Södertälje science parks värden”, frågar reportern igen som även vill veta om Boel Godner har förtroende för Leif Östling. Boel Godner säger att hon vill avvakta med att uttala sig om det.

SVT ställer även frågan:

”Hur mycket kan det här skada Södertälje Science park?”.

Att Leif Östlings uttalanden skulle kunna gynna Södertälje Science Park är inget som lyfts av SVT.

Vad Södertälje Science Park har för ”värden” förklaras inte i SVT:s artikel.

Swebbtv pekas i artikeln ut som en sajt med kopplingar till vitmakt-miljö. I artikeln intervjuas Expos Jonathan Leman som dock inte använder begreppet vitmakt – det är SVT:s egna definition.

– De plockar upp röster från Alternativ för Sverige, NMR och konspirationsteoretiker som är mer svårplacerade politiskt, och Sverigedemokraterna. De driver sin opinionsbildning genom sina gäster, säger Leman till SVT.

Nyheter Idag ringer upp Mikael Willgert på Swebbtv. Han är projektledare och även programledare i de flesta av Swebbtv:s intervjuer och inslag. Han säger att SVT inte har hört av sig med anklagelserna om kopplingar till vitmakt-miljö.

– Jag slog just upp vad vit makt är för något. Det är väl ett uttryck som inte använts riktigt sådär på närmare 20 år. Det känns som om man griper efter ett halmstrå för att misskreditera oss, säger han.

Willgert säger att Swebbtv inte har kopplingar till några andra än sig själva.

– Allt vi gör finns på nätet. Alla personer, allt som vi publicerar finns på nätet, säger han.

Swebbtv uppger på sin sajt att de har tre fokusområden – ”Massmigrationen, klimatlarmen och feminismen”. På sajten finns en shop där böcker med kritik mot migrationspolitik och ett politiskt korrekt klimat finns att köpa. Det säljs även en bok – Identitär – av Martin Sellner som avslöjats med att ha satt upp svastika på en judisk synagoga som ung. Sellner har i vuxen ålder sagt att han lämnat nazismen bakom sig.

Ibland tar kanalen upp andra frågor som eventuella risker med 5G. Konspirationsteoretikern Claes Hedberg som lanserat en extrem teori om att Olof Palme aldrig mördades utan smugglades ut ur landet på grund av HIV blir intervjuad i ett program efter att en föreläsning med Hedberg fått stor spridning på Youtube.

Willgert förklarar att man väljer att låta olika röster komma till tals.

– Ta Palmemordet som exempel. Det har inte fått någon lösning, ingen tror på att det var Christer Pettersson som sköt Palme. Om det finns personer som har intressanta teorier tycker vi att det är bättre att de får komma till tals. Vi tar inte ställning i frågan. Men det kan röra om i grytan, säger Willgert.

Leif GW Persson är en av dem som lanserat en teori om Palmemordet, om att någon inom statsmakten ville åt Palme.

Willgert menar att SVT inte gör ett ordentligt journalistiskt jobb.

– De går inte in i sakfrågorna. I stället för att fråga Boel Godner om det som Östling säger undrar SVT hur det Östling säger påverkar. Men det är som vanligt med SVT. De undviker sånt, säger Mikael Willgert.

– Många som hört av sig om intervjun med Leif Östling. Det skulle jag vilja lyfta fram. Det här är sånt man talar om i allt bredare kretsar, allt mer. Även bland mer välsituerade människor börjar det sprida sig en insikt om att vi har stora problem, säger han.

Nyheter Idag har sökt SVT för en kommentar.

Finansiering och oberoende SVT och Swebbtv

Swebbtv uppger på sin sajt att man inte tar emot bidrag från myndigheter eller organisationer utan är beroende av donationer.

SVT är sedan årsskiftet skattefinansierat, en skatt som totalt drar in cirka nio miljarder kronor till SVT, SR och Utbildningsradion. SVT kallar skatten för avgift.

SVT påstår att man är oberoende men ägs av en stiftelse, Förvaltningsstiftelsen, som kontrolleras av regeringen.

Ledamöterna i Förvaltningsstiftelsens styrelse, ett flertal är nuvarande eller före detta riksdagsledamöter, utses av regeringen.

"En av de viktigaste uppgifterna för stiftelsen är att utse ledamöter i de tre programföretagens styrelser", skriver Förvaltningsstiftelsen på sin hemsida.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag