SVT:s rapportering om ”Sverigebilden” sågas i ny Youtubevideo

  • Lördag 3 mar 2018 2018-03-03
E-post 1054

Debattören och entreprenören Henrik Jönsson analyserar i en färsk Youtubevideo ett inslag i SVT:s Aktuellt den 26:e februari.

Inslaget som fångat Henrik Jönssons intresse är en intervju med seniore utrikeskommentatorn Erika Bjerström om vilken bild av Sverige som förmedlas i omvärlden.

”…Bjerströms argumentation och kontext tjänstgör som något av ett skolexempel på självförsvar av den interna Sverigebilden”, säger Henrik Jönsson.

Enligt Bjerström är Sverige en ”projektionsyta” för många länder där en mer negativ bild av Sverige idag existerar. Den tidigare USA-korrespondenten Bjerström konstaterar att ”Obama avgudade ju Sverige” och att Trump använder Sverige som ”det perfekta politiska slagträt”

– Sverige är ju ett väldigt öppet, liberalt och globaliserat samhälle, säger Bjerström.

Henrik Jönsson konstaterar också torrt att inslaget efter att man diskuterat hur Sverigebilden förvrängts internationellt handlar om en beskjutning av en polisstation i Södertälje.

Jönsson säger att verkliga händelser, som skottlossningen i Södertälje, påverkar Sverigebilden mer än ”fejkkonton på Twitter”. Det påverkar också mer, anser Henrik Jönsson, när statsminister Stefan Löfven ”råkar häva ur sig” att det inte alls är omöjligt att man kan tänka sig militär i förorten. Det samma säger han om när statsministern attackerade Katarina Janouch efter hennes medverkan i tjeckisk media förra året.

– Staten framstår ytterligare mer auktoritär mot medborgarna, och dessutom framstår det som man har något att dölja.

Henrik Jönssons Youtubekanal kan man prenumerera på här.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag