SVT:s tabbe: Somalias president blev ”räddningsarbetare” i Rapport

Foto: Faksimil: SVT Play
  • Måndag 16 okt 2017 2017-10-16
E-post 862

STOCKHOLM Under 18-sändningen av SVT:s Rapport under söndagen 15 oktober blev Somalias president, Mohamed Abdullahi Mohamed, titulerad som ”räddningsarbetare” av SVT. Misstaget gjordes under ett inslag om det terrordåd som drabbade Somalia under lördagen och SVT korrigerade sitt misstag senare under sin 19.30-sändning av Rapport.

Det var under 18.00-sändningen av Rapport söndagen 15 oktober som ett inslag om det terrordåd som skett i Somalias huvudstad, Mogadishu, sändes. Under inslaget visade Rapport reaktionen från en av räddningsarbetarna på plats. Vad SVT hade missat var att ”räddningsarbetaren” i själva verkat är Somalias president, Mohamed Abdullahi Mohamed.

Under lördagen 14 oktober drabbades Somalias huvudstad Mogadishu av en terrorattack. Det ska vara det värsta bombdådet i Somalias historia och 276 personer uppges ha dött i attacken och över 300 ska ha skadats, enligt AP.

Den somaliska regeringen uppger att den al-Qaida-kopplade gruppen al-Shabab ligger bakom dådet och kallar attacken för en nationell katastrof. Al-Shabab har ännu inte tagit på sig dådet.

Den islamistiska terrorgruppen al-Shabab utlovade tidigare i år att utöka mängden attacker efter att både Trump-administrationen och Somalias regering tillsammans uppgett att de ska utöka sina militära insatser mot al-Shabab.

Somalias president utropade under söndagen en tre dagar lång nationell sorg över de döda och uppmanade medborgare att donera blod till de skadade.

När Rapport visade ett klipp under sin 18.00-sändning där Somalias president förklarade vilket fruktansvärt dåd som drabbat Mogadishu hade Rapport skrivit att mannen som talade i bild var en räddningsarbetare. Rapport nämnde ingenting om att mannen på bild i själva verket är Somalias president. Senare under rapports 19.30-sändning korrigerades detta misstag och mannen på bild beskrevs i faktarutan som Somalias president Mohamed Abdullahi Mohamed.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag