”Swishhoror” – Sveriges Radios programledare hånar journalister som finansieras med Swish

Foto: Nyheter Idag/Facebook
  • Fredag 27 dec 2019 2019-12-27
E-post 7414

STOCKHOLM I P4 Stockholms morgonprogram går programledaren Ola Gäverth till attack på journalister som finansieras via Swish. Han kallar dem ”Swishhoror”, ”åsiktsmaskiner” och säger att de ”tigger” pengar, något som Public Service-granskaren I allmänhetens tjänst – granskning av public service var först att uppmärksamma.

Det är under en diskussion om fjolårets nyord i P4 Stockholms morgonprogram som programledaren Ola Gäverth hånar journalister som likt Joakim Lamotte finansieras via Swish.

Gäverths programledarkollega Cassandra Alm inleder med att be Gäfverth förklara vad en Swishjournalist är.

– Någon som säger sig vara journalist men som inte tillhör ett mediehus men som tar in pengar, eh… på via Swish alltså. Man tigger pengar helt enkelt för att få fortsätta och verka. Jag kallar ju dem Swishhora, säger Gäverth medan Cassandra Alm fnissar.

Gäverth fortsätter:

— För att jag tycker att det någonstans… Jag tycker inte att de är… Man kan vara journalist visserligen utan att arbeta i något mediehus. Men det här är ju oftast åsiktsmaskiner som inte då skulle vilja kalla journalister utan debattörer i stället.

– Snor vår titel, flikar Cassandra Alm in.

– Ja, men det är så här, då upphöjer man sig själv också när man helt plötsligt säger sig slåss för demokratin. Men det är väl inget fel att vara debattör, säger Gäverth.

– Nej, det är det inte.

Som anställda på Sveriges Radio får Ola Gäverth och Cassandra Alm sina löner från skattebetalarna. Det statliga mediebolaget Sveriges Radio finansieras sedan årsskiftet 2018/2019 via skattsedeln.

Nyheter Idag söker Sveriges Radio för att få en förklaring till varför man kallar journalister för ”Swishhoror”.

Lyssna här när Ola Gäverth kallar journalister för ”Swishhoror”:

Publicerat av John Thell Fredag 27 december 2019

Vilka är mest "riktiga journalister". "Swishjournalister" eller programledarna på P4 Stockholm?
7617 röster (se resultat)

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag