Sydafrikansk marxistledare uppmanar till massmord på vita

  • Onsdag 2 aug 2023 2023-08-02
E-post 0

Under ett politiskt möte i Sydafrika på lördagen ledde Julius Malema, ledare för det marxist-leninistiska partiet Economic Freedom Fighters, den församlade massan i en sång om att ”döda boerna, döda bönderna”, rapporterar Fox News.

Sången är en kampsång från apartheid-tiden, och refererar till de vita bönder med nederländskt påbrå som kallas boer i Sydafrika.

Julius Malema var tidigare ungdomspolitiker i regerande ANC, men leder nu det betydligt mer radikala Economic Freedom Fighters, vars främsta krav är att regeringen ska beslagta mark som tillhör vita bönder utan ersättning, och dela ut till svarta sydafrikaner.

År 2000 inledde grannlandet Zimbabwe, under dåvarande presidenten Robert Mugabe, ett program för att beslagta vita bönders mark och dela ut till den svarta befolkningen, vilket ledde till en kollapsad jordbrukssektor och ekonomi. EFF får omkring 13 procent i opinionsmätningar i Sydafrika.

– Det här är en man som är fast besluten att sätta igång ett inbördeskrig, säger John Steenhuisen, ledare för Sydafrikas största oppostionsparti The Democratic Alliance på måndagen.

Steenhuisen kallade även Malema för en ”blodtörstig tyrann” som uppmanar till massmord.

Julius Malema startade EFF år 2013 efter att han uteslutits ur ANC på grund av interna konflikter. Han har tidigare dömts för hatbrott efter att ha sjungit sången ”Dubul’ ibhunu” om att döda vita bönder. Han har även utretts för korruption, bedrägeri, pengatvätt och skattebrott.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag