Sydamerikanska unionen: ”Avlägsna de amerikanska militärbaserna från vår kontinent”

Colombianska och amerikanska militärer under ett möte i Fort Hood. Foto: Faksimil Youtube
  • Onsdag 1 apr 2015 2015-04-01
E-post 30

PANAMA Inför Sydamerikanska nationernas unions stormöte i maj höjs nu röster för att USA:s trupper ska lämna kontinenten. – En viktig punkt på den nya relationsagendan skulle vara att eliminera de amerikanska militärbaserna.

Splittringen mellan USA och vad som Vita huset ser som sitt närområde, Sydamerika, blir alltmer djup.

Nästa månad kommer Sydamerikas svar på EU, Sydamerikanska nationernas union, UNASUR, hålla ett stormöte i Panama. Inför mötet har unionens generalsekreterare, Ernesto Samper, föreslagit att det nu är tid att diskutera USA:s fortsatta militära närvaro på hans kontinent.

– En viktig punkt på den nya relationsagendan skulle vara att eliminera de amerikanska militärbaserna, förklarade Samper för nyhetsbyrån EFE under gårdagen.

Samper kritiserade även USA:s hållning gentemot Venezuela, där den förra kallat den senare för ett hot mot nationens säkerhet, något som Nyheter Idag tidigare kunnat berätta om.

Tydligt avståndstagande

Innan aristokraten Ernesto Samper utnämndes till UNASUR:s generalsekreterare var liberal president i den sydamerikanska staten Colombia – ett land som under efterkrigstiden stått USA väldigt nära och även beskrivits som Sydamerikas Israel. 2013 uttryckte president Juan Manuel Santos även en önskan att ansluta sig till Nato.

Att en före detta colombiansk president kritiserar USA och försvara Venezuela i de ordalag Samper gjort är uppseendeväckande och ett svar från USA, som själva kommer att närvara i Panama, är att vänta.

– Inget land har rätt att bedöma handlandet i ett annat land, ännu mindre att införa sanktioner och påföljder mot ett annat land på egen hand, sa Samper till EFE.

Så sent som i förra veckan rapporterade Colombia Reports om hur över 50 colombianskor våldtagits av amerikansk militär personal sedan 2003. De amerikanska soldaternas beteende är ytterligare en aspekt som kan ha fått sydamerikanerna att vilja öka det militära avståndet mellan de båda amerikanska kontinenterna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag