Sydsvenska Dagbladet i blåsväder efter lögnartikel om Hanif Bali och ”Pippi i Rinkeby”

Hanif Bali (M). Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 8 okt 2018 2018-10-08
E-post 62

MALMÖ I en kulturartikel i Sydsvenska Dagbladet påstås att Hanif Bali deltar i ett drev mot författaren bakom ”Pippi i Rinkeby” och att han ”inte tål” konceptet, trots att Bali sagt motsatsen. När Bali krävde rättelse gick dock Sydsvenskans kulturredaktör till motattack och klagade på Balis ton.

Den 4 oktober publicerar Sydsvenska Dagbladet en kulturartikel om Hanif Bali som hävdar att Bali ”inte tål Pippi i Rinkeby”. I artikeln hävdar skribenten Maria Küchen att Bali ”spridit hånfulla kommentarer på nätet och en bild på Pippi med en bilbrand i bakgrunden.”

Küchen påstår också att Bali gör ”gemensam sak med den stora skara hatare som just nu trakasserar Lundgren”, författaren bakom skrivarverkstaden ”Pippi i Rinkeby”. Küchen skriver också att ”Barn i Rinkeby avfärdas antydningsvis som potentiella bilbrännare” av Bali och att Moderaterna därför bör vidta åtgärder mot riksdagsledamoten.

Bali har emellertid gjort raka motsatsen till det Küchen påstår. Hans twitterinlägg om ”Pippi i Rinkeby” försvarar idén, i diskussion med den sverigedemokratiska debattören Mira Aksoy. Bali avfärdar också uttryckligen idén att barn i Rinkeby skulle vara ”potentiella bilbrännare”.

Här är Balis tweets i ämnet:

Här är tweeten Küchen refererat till i sin text – där Bali skriver att han gärna skulle läsa ”Pippi i Rinkeby”.

När Bali konfronterar Sydsvenskans kulturredaktör Rakel Chukri om de felaktiga uppgifterna går Chukri dock till motattack och klagar på Balis tonläge.

 


Uppdatering: en ny version av artikeln har nu publicerats på Sydsvenska Dagbladets hemsida.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag