Syrier åtalas för övergrepp mot flickor i Karlsborg – drabbad flicka: ”Han hade ett stånd”

På den här sängen förgrep sig 23-åringen på flera flickor. Foto: Polisen
På den här sängen förgrep sig 23-åringen på flera flickor. Foto: Polisen
  • Torsdag 20 jul 2017 2017-07-20
E-post 2967

KARLSBORG En 23-årig flykting från Syrien åtalas för att under våren ha förgripit sig sexuellt på flera flickor i Karlsborgs kommun. De utsatta flickorna är mellan nio och tretton år gamla och är både svenskar och araber.

23-åringen kommer till Sverige och asylboendet Hotell Wettern i Karlsborg under flyktingkrisen 2015. Redan på asylboendet sprids, enligt ett av polisens vittnen, rykten om att 23-åringen ofredar de barn som bor där.

Våren 2016 får den unge syriern en egen lägenhet i ett samhälle utanför Karlsborg. Han lär känna en granne, en svensk ensamstående mamma i 30-årsåldern, och hennes åttaårige pojke. De börjar umgås med varandra. Kvinnan hjälper den nyanlände flyktingen med SFI-utbildningen och att lära sig svenska och hennes son är ofta hemma hos 23-åringen där de spelar TV-spel tillsammans.

Den 5 maj i år är det tänkt att den åttaårige pojken ska följa med en 13-årig svensk flicka, som han känner sedan tidigare, hem efter skolan. På vägen vill han först lämna sin skolväska hemma hos sig och de båda barnen går därför hem till pojken. Men där är det ingen som är hemma. Istället kommer de på idén att de kan lämna väskan hemma hos den 23-årige syriern som ju är kompis med pojkens mamma och som han spelat TV-spel hos tidigare.

Barnen knackar på dörren, 23-åringen öppnar och de frågar om de kan få lämna pojkens väska där. Men 23-åringen vill att de kommer in. Han lockar den åttaårige pojken med TV-spel och flickan, som känner ansvar för pojken, följer motvilligt med in i den främmande mannens lägenhet.

– Jag ville ju inte att han skulle gå in där själv, förklarar hon för polisen när hon senare förhörs om händelsen.

Den syriske mannen vill inte bara spela TV-spel. Han vill leka lekar också. En av lekarna heter ”kittelleken”. Barnen ska ligga på hans säng och blunda medan han kittlar dem. Det barn som först öppnar ögonen har förlorat.

Han börjar med att kittla den åttaårige grannpojken, men ganska snart blir han mer intresserad av den 13-åriga flickan. Han börjar ta henne på brösten och mellan benen och lägger sig till slut över henne och börjar ”jucka” mot hennes kropp.

– Då börja han såhär trycka ner sitt underliv mot mitt underliv, berättar flickan.

– Det kändes som han hade ett stånd. Han hade allvarligt talat det, säger hon och frågar polisens förhörsledare om hon vet vad ett stånd är.

13-åringen försöker flera gånger få med sig sin åttaårige kompis och gå därifrån, men 23-åringen kommer hela tiden med nya förslag till ”lekar” där han får möjlighet att tafsa på den unga flickan. När de till slut lyckas ta sig från lägenheten kommer hon på att hon glömt kvar sin jacka. Hon vågar inte gå tillbaka och hämta den.

– Nej jag vill inte det, för att han, han kan ju våldta mig, säger hon.

Fler offer

Den 13-åriga flickan känner obehag efter händelsen. Hon berättar om sina upplevelser för sina kompisar och för sin lärare som i sin tur kontaktar flickans mamma. Flickan får förklarat för sig att skolan inte vill bli ”inblandad i något trubbel”.

Flickans mamma ringer däremot polisen.

Dagarna efter att övergreppen mot 13-åringen anmälts strömmar fler anmälningar in mot den 23-årige mannen. Han anmäls för att ha ofredat eller på andra sätt försökt förgripa sig på två syriska flickor som är nio och elva år gamla och som bor i samma bostadsområde som han själv bor i.

Flickorna, som är systrar med varandra, har 23-åringen träffat på en lekplats där han bor. Den yngre av dem har han vid ett tillfälle lockat med hem till sig genom att påstå att han är vän med flickornas pappa och att hennes kompisar är hemma hos honom. Väl hemma i lägenheten har han hållit fast flickan i sin säng genom att lägga sig över henne.

– Jag hade svårt att andas, berättar flickan för polisen.

Den andra flickan har hela tiden varit misstänksam och anat oråd. 23-åringen har under nästan ett års tid försökt locka med henne hem till sig, säger hon till polisen, men hon har hela tiden försökt undvika honom. Vid flera tillfällen har hon sprungit hem när hon sett 23-åringen på gården.

– Jag gillar inte att prata med honom, det känns inte bekvämt att prata med honom, säger flickan.

Hon berättar också att den 23-årige mannen stryker omkring i samhället och att hon till och med sett honom utanför skolan hon går på. Och hon berättar att hon är rädd för mannen.

I polisens utredning förekommer uppgifter om att 23-åringen ofredat eller varit på fler barn, bland annat på det asylboende han bodde på innan han fick en egen lägenhet. Själv nekar han till att ha begått några övergrepp mot flickorna.

– Jag tycker om att prata med snälla barn, säger han.

23-åringen åtalas nu för sexuellt ofredande, ofredande och olaga frihetsberövande.

Är det rätt att bevilja pedofiler asyl i Sverige?
4266 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag