Syrier turades om i grov våldtäkt mot 16-åring – Kan ej utvisas

Foto: Flickr
  • Lördag 10 feb 2018 2018-02-10
E-post 4855

KALMAR Två syriska medborgare, en 21-årig man och en 34-årig man, dömdes på tisdagen i Kalmar tingsrätt till fängelse i fyra år och åtta månader samt utvisning. Båda döms för grov våldtäkt mot en flicka. Nyheter Idag har tagit del av domen där det också framgår att det i nuläget inte går att utvisa våldtäktsmännen till Syrien.

Under sommaren och hösten 2017 hade 21-åringen och flickan, som då var 16 år, kontakt på sociala medier. De träffades ungefär tre gånger i verkliga livet och brukade då ta en cigarett tillsammans. Hon var inte intresserad av att ha honom som pojkvän.

Den 10 november 2017 möttes de i en ort i Sydsverige. De tog mannens bil till ett villaområde och ett gårdshus som han hade tillgång till. En brant trappa i huset ledde upp till ett loft möblerat med en säng.

Det var fortfarande förmiddag när 21-åringen och flickan hade ömsesidigt sex på sängen – första gången de var intima tillsammans. Det kunde ha slutat där, men syriern hade andra planer. Han ringde sin kompis tillika landsman, 34-åringen som kallas Johnny, och gick för att möta upp honom. Flickan somnade i en soffa på bottenvåningen.

Slutade till sist kämpa emot

När de två männen kom tillbaka bad de flickan att följa med dem upp till loftet. De satt alla tre på sängen, flickan mellan männen, och hon uppfattade att 21-åringen nu betedde sig annorlunda, ville spela tuff inför sin kompis. I sammanfattningen av förhöret med henne står det:

”Han började kyssa henne trots att hon inte ville, och hon puttade bort honom. [21-åringen] verkade tycka att det var jättekul. Hon fastnade med sin arm i hans halsband. Han blev sur. Hon sade till honom att han var sjuk. Då tog [21-åringen] tag i hennes arm och vred om den och höll fast henne tills hon bad om ursäkt för att hon hade kallat honom sjuk.”

Sedan började de två männen ta av henne kläderna. Hon försökte göra motstånd, men 21-åringen höll nere henne och lade sig över hennes överkropp. De hade fått av henne byxorna och 34-åringen våldförde sig på henne. Männen byttes av och 21-åringen utförde samma övergrepp mot flickan som sin kompis.

Flickan beskriver i förhör en hjälplöshet, att hon till slut inte orkade göra motstånd längre: ”Hon hade slutat kämpa emot och det kändes lite grann som om det inte var hon som låg där.”

Alla tre åkte sedan tillsammans in till stan där flickan släpptes av. Personer i hennes omgivning märkte att hon mådde dåligt och tog henne till sjukhuset. Hon var öm i underlivet och bröstkorgen, och hade ett nytt blåmärke under knät.

Hotade även flickan till livet

Hon ville först inte namnge männen. ”Det berodde på att det finns ’regler’ som säger att man ska ta saker i egna händer. Dessutom är det så att ’Golare har inga polare'”, som det står i sammanfattningen av förhöret med henne. Men till sist pekade hon ut gärningsmännen ändå.

Enligt domen var åklagens enda direkta bevisning flickans egen berättelse, men den ansågs trovärdig nog för att de två syrierna skulle fällas. Tingsrätten tyckte att hennes berättelse framstod som ”klar, lång och detaljrik”.

Förutom den grova våldtäkten dömdes 21-åringen även för olaga hot, då han som intagen på häktet sagt till personalen att han skulle döda flickan han förgrep sig på.

Männen erkänner att de haft sex med kvinnan men förnekar brott och menar att det har skett med samtycke. De kan nu överklaga domen till hovrätten.

Enligt Migrationsverket kom männen till Sverige 2015 och har fått tillfälligt uppehållstillstånd här. Tingsrätten har beslutat att de ska utvisas, men i dagsläget går det inte att verkställa ett sådant beslut på grund av ”läget i Syrien”. Först ska dock männen avtjäna långa fängelsestraff, och därefter kan de möjligen utvisas.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag