Syriern Rebar Hesso döms för brutalt knivmord – kan inte utvisas

Foto: Polisens förundersökning
  • Tisdag 19 jun 2018 2018-06-19
E-post 782

VETLANDA Den 26-årige syriern Rebar Hesso tyckte att hans 21-åriga granne störde hans nattsömn. Då bröt han sig in hos henne och knivhögg henne till döds. På måndagen dömdes han för mord och mordförsök, rapporterar Aftonbladet.

Det var mitt i natten den 20 februari som Rebar Hesso ringde polisen och berättade vad han hade gjort. Han hade tagit sig in hos sin granne på LSS-boendet i Vetlanda och huggit ihjäl henne med 130 knivhugg. Han hade också attackerat grannens syster, men hon överlevde. Polisen kunde sedan gripa Hesso på plats.

Anledningen var, enligt Rebar Hesso själv, att grannen fört oväsen som hållit honom vaken om natten i flera månader. Han var tvungen att döda henne för att inte själv ”dö av ilska”. Enligt en rättspsykiatrisk undersökning lider Hesso av en allvarlig psykisk störning. Trots hans sjukdomstillstånd dömer Eksjö tingsrätt ändå honom till livstids fängelse och utvisning.

”Den allvarliga psykiska störningens påverkan på den tilltalades agerande framstår i detta fall som relativt svagt vilket talar för fängelse som påföljd”, skriver tingsrätten i domen.

Rebar Hesso har syriskt medborgarskap och kom till Sverige 2012. Sedermera fick han permanent uppehållstillstånd. Tingsrätten skriver att han bör utvisas, men att det på grund av säkerhetsläget inte går att utvisa någon till Syrien just nu. Däremot kan det vara möjligt att utvisa Hesso efter avtjänat fängelsestraff. Själv säger han att han som kurd kommer att dödas om han skickas tillbaka till Syrien.

Läs även: Afghanen som mördade Helga, 89, får straffrabatt – var under 21

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag