Syrisk barnlajvare gick i skola med svenska ungdomar – begick samtidigt grova brott

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Måndag 11 jun 2018 2018-06-11
E-post 526

ALVESTA Expressen berättar om syriern Amar, som bland annat kidnappade en taxichaufför och begick flera våldtäkter. Samtidigt kunde han gå i svensk grundskola, dit han en gång tog med sig en äkta pistol.

Alla trodde att Amar, som syriern kallas av Expressen, var 14 år gammal. Nu har han dömts för flera brott och efter en medicinsk undersökning bedöms han vara minst 18 år. Expressen berättar i en längre artikel om barnlajvaren som begick grova brott och samtidigt tilläts gå i svensk skola.

Historien börjar med att Amar kidnappar en taxichaufför och sedan planlöst kör omkring i Alvesta i den stulna minibussen. Bredvid honom sitter två kompisar, och på golvet ligger den 55-årige chauffören bunden och med tejp för munnen. Han rånas och dumpas till slut i en skog.

Men värre blir det. Unge Amar, som kom till Sverige från Syrien 2014 och har fått permanent uppehållstillstånd som flykting, har också våldtagit en prostituerad kvinna. Amar och hans storebror tvingade in henne i ett källarutrymme och turades därefter om att våldta henne.

Fick gå i skola

I 17 timmar pågår övergreppen. Kvinnan lyckas sedan slå larm och polisen griper de syriska bröderna. Det visar sig att man med DNA kan koppla dem till flera tidigare våldtäkter.

Vid samma tid som Amar begår sina brott kan han gå i svensk skola. Utan att ens vara inskriven börjar han närvara på lektionerna med en av högstadieklasserna på Kroksbäcksskolan i Malmö. Han har kompisar i klassen som övertygar lärarna att han är en ny elev, och då skrivs han in på skolan.

Kort därpå skrivs han ut från skolan när det uppdagas att han är efterlyst för att ha rymt från ett ungdomsboende. Ett år senare är han dock tillbaka i Malmö och kan börja på en annan skola.

”Lätt att tycka om”

En kompis till Amar beskriver honom som en ”jävla bra kille” och förvånas över kidnappningen av taxichauffören. Han berättar också att Amar en gång tog med en riktig pistol till skolan. Även socialtjänsten i Malmö beskriver honom i positiva ordalag: ”en kille som det är väldigt lätt att tycka om” och ”har både förutsättningarna och de sociala färdigheterna som krävs för att bryta sitt normbrytande beteende”.

Till slut kommer rättvisan ifatt Amar och han döms till fyra år och sex månader i fängelse. Han har hittills avtjänat nästan hälften av straffet. När hela straffet är avtjänat ska han utvisas till Syrien, men om utvisningen inte går att verkställa får han leva fritt i Sverige. I det fallet kommer han dock inte kunna få medborgarskap, arbeta eller studera, enligt Expressen.

Läs även: Syrier våldtog 12-åring – visste inte att det var förbjudet

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag