Syrisk man kom oinbjuden till stallet och släppte ut hästarna: ”Han tyckte det var Guds vilja”

Mannen t.v. Skador på hästarna och Sara Hansén. Foto: Privat/Sara Hansén
  • Torsdag 10 aug 2017 2017-08-10
E-post 3192

NYNÄSHAMN Tidigt under torsdagsmorgonen släppte en syrisk man ut flertalet hästar från ett stall utanför Nynäshamn. I tumultet som uppstod skadade sig hästarna. Enligt de upprörda hästägarna flinade han och sa att han agerade på Guds inrådan. Trots upprepade larmsamtal dröjde polisen fem timmar innan de anlände till platsen. – Det känns ganska nonchalant faktiskt. Tre av fyra hästar står med sårskador och han är kvar på platsen och ingen vet vad de ska göra med honom, säger Sara Hansén till Nyheter Idag.

Torsdagsmorgonen började allt annat än bra för hästägarna Anette Hansén och hennes dotter Sara, boende utanför Nynäshamn. De fick samtal från en vän i stallet som berättade att deras hästar sprungit runt på gården.

När de kommer till stallet möts de av en flinande man. Stallägaren och andra hästägare som kommit till platsen berättar då för Sara och Anette att mannen, som kom till Sverige från Syrien för tre år sedan, plötsligt uppenbarat sig på gården och släppt ut hästarna.

– Den här personen då har varit och släppt ut tre av våra fyra hästar. Bara öppnat boxdörrarna och stått och applåderat när de springer runt, säger Anette Hansén till Nyheter Idag.

Stallägaren lyckades fånga in dem, men under tumultet som uppstod skadade sig flera av hästarna. Hästägarna på platsen hjälps åt att ta hand om de chockade djuren och försöker få en förklaring av den flinande syriska mannen varför han valde att släppa lös hästarna.

Han berättar att det var gud som sade åt honom att släppa ut hästarna.

Stallägaren ringer polisen, något han får göra flertalet gånger eftersom polisen vägrar skicka en patrull.

– I ett av samtalen fick han höra ”vi har resursbrist, vi kan inte komma, polisen är ingen taxiverksamhet”. Han satt där med en person, som han inte vet vem det är, han är på ägorna och har liksom orsakat olaga intrång. Polisen säger att de inte kan komma och hämta honom. Det kändes lite olustigt för oss alla, att bara sitta där med honom, säger Sara Hansén till Nyheter Idag.

Först efter fem timmar anländer polisen till platsen.

– Tredje polispatrullen som fick ärendet kom, så det bara skickades vidare liksom. Jag hade ju förstått om det var att vi ville göra en anmälan, men nu var personen kvar på platsen och ingen vet ju vad han är kapabel till när tiden går så att säga, säger Sara.

Hästarna har dragit på sig sår, men det är ännu oklart om de kan ha skadat sig invändigt.

– Man vet ju inte om de gått omkull och slagit i någonting inuti. De står på benen men de har sår. Så vi har ju tagit bilder och så, de har ju gjort sig illa. Tur att ingen brutit benet för då får man ju avliva dem, säger Anette, som också berättar att det bland annat är aktiva tävlingshästar som det rör sig om.

Hästägarna försöker förklara för den flinande mannen att det han gjort är fel. Han försäkrar då hästägarna om att de inte behöver vara oroliga eftersom Gud kommer att fixa de eventuella problem som kan ha uppstått av hans agerande.

– När man försökte få honom att förstå att det han gjort, det är absurt, man kan inte göra så, då flinade han bara åt en. Han tyckte att Gud fixar och det var guds vilja, säger Sara.

Förutom att det var guds vilja att släppa ut hästarna fick hästägarna också veta att den flinande mannen kom från Syrien till Sverige för tre år sedan. Han pratar dålig svenska och lite engelska.

När polisen anländer till platsen berättar han att han åkt bil från Nyköping och Oxelösund men att han saknar körkort. Någon bil syntes inte till. Hästägarna har dessutom varit och letat på skogsvägarna i närheten men har inte kunnat hitta något fordon.

Polispatrullen tar med sig mannen från gården.

– När han åkte iväg i polisbilen ropade han hejdå och vinkade och tyckte att allt var jättekul. Han verkade inte riktigt med, säger Sara.

Både Sara och hennes mamma tycker att är det väldigt obehaligt att det tog så lång tid för polisen att komma till stallet där den instabila mannen härjat fritt.

– Det känns ganska nonchalant faktiskt. Tre av fyra hästar står med sårskador och han är kvar på platsen och ingen vet vad de ska göra med honom, säger Sara.

– Det är ju väldigt obehagligt, om han gör en sån där sak, tänk om han hade tänt på byggnader. Jag vet inte, samhället har blivit konstigt, säger Anette.

Under tiden Sara Hansén väntade på att polisen skulle anlända till platsen publicerade hon ett inlägg på Facebook om händelsen. Inlägget har i skrivande stund delats över 9300 gånger. Händelsen är polisanmäld.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag