Syrisk man våldtog barnhustru – döms till sex månaders fängelse

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Tisdag 6 Nov 2018 2018-11-06
E-post 1567

KALMAR En 24-årig man från Syrien döms av Kalmar tingsrätt till sex månaders fängelse för att han haft sex med sin minderåriga hustru, rapporterar Dagens Juridik. Både mannen och flickan är syriska medborgare, och gifte sig i Turkiet hösten 2014.

De kom till Sverige under flyktingkrisen 2015 och åtalet omfattar deras tid i Turkiet, då mannen erkänt att han haft samlag med sin minderåriga hustru under bröllopsnatten. Då var mannen 20 år, medan flickan var 13.

”Han kände inte till att det var förbjudet att ha sex med minderåriga i Turkiet. De visste hur gamla de var. Det var inget konstigt med ålderskillnaden. Det var tillåtet både enligt Syrisk lag och religionen. Detta var inget konstigt i hans kultur utan mycket vanligt”, lyder bland annat mannens berättelse som redovisas i tingsrättens dom.

Även flickans berättelse redovisas i domen, där hon uppger att samlaget var frivilligt.

På grund av detta anser Kalmar tingsrätt att det finns skäl till att gå under minimistraffet på två år för våldtäkt mot underårig.

”MÄ (hustrun) har själv uppgett att det varit helt frivilligt från hennes sida och helt naturligt utifrån hennes utgångspunkter. Denna omständighet gör att det, trots MÄ:s låga ålder vid gärningen, finns skäl att enligt 29 kapitlet 5 paragrafen i brottsbalken bestämma ett lägre straff än vad brottets straffvärde annars motiverar” skriver tingsrätten i domen.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag