”Systematiska trakasserier” – intervju med Janouch om relationer stoppades efter påtryckningar

  • Fredag 15 feb 2019 2019-02-15
E-post 2420

LERUM Efter ett drev på sociala medier ställer en liten radiokanal in ett inslag med Katerina Janouch om relationer på Alla hjärtans dag. ”På grund av att jag är kritisk till hur svensk politik ser ut så förlorar jag rätten att uttala mig i frågor som inte har med politik att göra” säger Janouch till Nyheter Idag.

Dagen innan Alla hjärtans dag gick lokalradiostationen Radio pE20 i Lerum ut med ett meddelande på Facebook.

”I morgon hade vi tänkt intervjua Katerina Janouch för att prata om kärlek och relationer på Alla hjärtans dag. Med anledning av hennes långa erfarenhet som Sex- och Samlevnadsexpert. Detta upplevdes som provocerande av många lyssnare pga Katerinas tidigare politiska utspel i media. Radio pE20 är en politiskt oberoende kanal och det är något vi värnar starkt. Med respekt för våra lyssnares synpunkter väljer vi att inte sända inslaget”.

Meddelandet är undertecknat av den lilla kanalens stationschef Jennie Karlberg.

– Jag tyckte det var jättekul att få prata om sex och kärlek för en gångs skull. Jag börjar bli uttråkad av politik, jag känner att det kommer liksom ingen vart. Det är bara en rundgång som inte känns särskilt produktiv, säger Katerina Janouch till Nyheter Idag.

– Så har faktiskt tänkt att jag ska börja använda mig av den expertis jag har och försöka jobba mer med det igen, eftersom det är många som efterfrågar det. Så då tyckte jag att det var extra kul.

– Igår kväll fick jag en skärmdump skickad till mig där det stod att de hade ställt in det här för att de hade fått negativa reaktioner. Eftersom de var opolitiska så respekterade de sina lyssnare då.

Pratade ni någonting om politik i inslaget?

– Nej, nej, det hade ingenting med det att göra överhuvudtaget. Fanns inget sånt, utan det var sex och kärlek, och lite grann om hur man skulle hålla lågan vid liv och så.

– Men det som hände, som jag såg på deras sida, att de här ”Rösta mer mänskligt”, ”Jagärhär”, ”Låt de unga stanna”, de här aktivisterna, hade reagerat och utövat påtryckningar på radiokanalen. Så att de kände sig… ja, de vek sig i alla fall, vilket jag tycker var väldigt tråkigt.

– Sen har de tagit bort allt det här från sin sida nu, för folk hade reagerat väldigt mycket. Jag orkar väl egentligen inte bråka om det här, jag tyckte hon som ringde mig var väldigt trevlig. Vi hade ett väldigt bra samtal, ingen skugga över henne i det utförandet.

– Det är väldigt tråkigt att det blir såhär, för den här typen av beteende skapar ett väldigt märkligt samhälle och debattklimat. Nu var det inte ens ett politiskt forum, utan nu handlar det att jag inte ska ha rätten att överhuvudtaget uppträda i vilken roll det än är. På grund av att jag är kritisk till hur svensk politik ser ut så förlorar jag rätten att uttala mig i frågor som inte har med politik att göra. Det är en väldigt skrämmande utveckling.

Bli PLUS-medlem och läs hela intervjun med Katerina Janouch.

–  ”Man skapar en olustkänsla kring en person som gör att människor drar sig för att bjuda in den här personen”.

– ”Det är viktigt att förstå att i den här typen av sekteristiska miljöer behöver det inte gå ut uttalade order om att massanmälningar eller påtryckningar ska göras. Det räcker med att det uppmärksammas in i gruppen att en icke önskvärd individ har getts en plattform”.

– ”Nu var det inte ens ett politiskt forum, utan nu handlar det att jag inte ska ha rätten att överhuvudtaget uppträda i vilken roll det än är”,

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag