Tåget åkte till en helt annan stad – SJ: ”Ingen allvarlig händelse”

Foto: Flickr
  • Måndag 31 jul 2017 2017-07-31
E-post 480

STOCKHOLM Ett tåg tillhörande Statens Järnvägar misslyckades med sitt uppdrag att föra 130 tågresenärer till den utlovade destinationen. Tåget, som skulle till Norrköping och Nyköping, hamnade i Gnesta. SJ och Trafikverket är oense om varför. Enligt Trafikverket är det fel på lokföraren, enligt SJ är det fel på vägen.
– Det är ingen allvarlig händelse, säger Niklas Härenstam på SJ:s pressjour.

Ett tåg med drygt 130 resenärer, tillhörande Statens Järnvägar, avgick från Stockholms central med destinationen Norrköping och Nyköping under söndagseftermiddagen 30 juli. Tåget hamnade dock i Gnesta, väster om Stockholm. Det uppger SVT.

Enligt Statens Järnvägar är det ovanligt att tåg hamnar fel. Den statliga myndigheten Trafikverket håller med. Trafikverkets och SJ:s  tjänstemän kan dock inte enas i sin analys om varför tåget misslyckades med att åka från startpunkten till den planerade slutpunkten.

– Av någon anledning så körde han åt fel håll, konstaterar Sofie Hammarberg, kundtjänsthandläggare på Trafikverket, till SVT.

Hammarberg berättar att det uppstod problem när tågföraren skulle vända tillbaka. Detta eftersom tågföraren då ska ha kört mot röd signal varpå trafikverket kände sig tvungna att kontrollera så att inte växeln blivit skadad. Det orsakade ytterligare försening för de resenärer som trodde att de skulle få åka till Norrköping och Nyköping.

Trafikverkets teori är att tågföraren valde att köra på fel signaler inne i loket. Hammarberg uppger att det saknas system i tågen för att tala om för förarna huruvida de kör i rätt eller fel riktning.

SJ förkastar Trafikverkets teori och anför istället en teori om att det är fel på själva vägen.

– En lokförare kan inte köra fel, det är tågvägen som läggs fel. Det kan bero på mänskliga fel, eller på inmatningen i trafikledningens datasystem. Trafikverket har lett tåget fel av någon anledning. Vi får titta på incidentrapporten tillsammans med Trafikverket, säger Niklas Härenstam på SJ:s pressjour till SVT.

Trafikverket och SJ är eniga om att det inte fanns risk för en olycka, eftersom tåget var ensamt på det spår det åkte på.

Att överraska 130 resenärer med en helt ny slutdestination och att inte heller kunna förklara varför, är enligt SJ ingen allvarlig händelse.

– Det är ingen allvarlig händelse för att säkerhetssystemet fungerar oavsett, det är mer en obekväm händelse på så sätt att passagerarna hamnade på fel ställe, säger Niclas Härenstam.

Resenärerna fick, efter att ha hamnat i Gnesta, ta sig tillbaka mot Södertälje för att där kliva på ett nytt tåg som klarade av konststycket att nå utlovad slutdestination. Resan blev försenad med cirka tre timmar.

Hur ska vi lösa problemen med järnvägen?
513 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag