Tajt lopp mellan blocken inför valnatten: ”Kusligt jämnt”

Bild: Nyheter Idag
  • Söndag 11 sep 2022 2022-09-11
E-post 105

Inför söndagens riksdagsval ser ställningen mellan blocken ut att vara extremt jämn. Enligt den sista mätningen från Aftonbladet/Demoskop inför valet är det knapp fördel rödgröna. Men det ligger inom felmarginalen.
– Det är helt jämnt, säger Demoskops vd Karin Nelsson till tidningen.

I mätningen kammar det blågula blocket med M, KD, SD och L hem 49,4 procent av rösterna, medan den rödgröna sidan får 49,6 procent. Alla partier är dessutom ovanför riksdagsspärren.

Om röstdeltagandet blir lika stort som 2018 innebär det att det skiljer ungefär 13 000 röster mellan blocken.

– Med den osäkerheten som opinionsundersökningar är förknippade med innebär detta att det är helt jämnt. Det kan lika gärna bli Andersson eller Kristersson som bildar regering, säger Karin Nelsson till tidningen.

Statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson säger till Dagens Nyheter att valet kan avgöras så sent som på onsdag, då de sista rösterna räknas. Dessa röster består av sent inkomna förtidsröster samt brevröster från svenskar utomlands.

Ekengren Oscarsson menar att det historiskt sett varit en borgerlig fördel vad gäller utlandsrösterna.

– Men rösterna som räknas under onsdagen blandas ju också upp med de sent inkomna förtidsrösterna, och där är det mer slumpmässigt, säger han till DN.

Valet 2018 spelade de sent inkomna rösterna också en viss roll och innebar Liberalerna slutligen tog ett sista mandat från Moderaterna.

– Vid många tidigare val har onsdagsrösterna spelat väldigt liten roll. Då har det varit noll mandat som bytt sida. Men efter förra valet var det kusligt jämnt och likaså nu, säger Ekengren Oscarsson.

Aftonbladet/Demoskops mätning innan valet

Mätningen innefattar 2 321 med röstberättigade svenska medborgare under perioden 1-9 september. Förändring från förra mätningens resultat står inom parentes.

Socialdemokraterna: 29,5 (+ 0,3)

Sverigedemokraterna: 20,5 (0,0)

Moderaterna: 18,7 (+ 0,4)

Centerpartiet: 7,9 (- 0,2)

Vänsterpartiet: 6,9 (- 1,4)

Kristdemokraterna: 5,3 (0,0)

Miljöpartiet: 5,3 (+ 1,0)

Liberalerna: 4,9 (- 0,4)

Övriga partier: 0,9 (–)

Läs även: SD tokrusar – utmanar S om största parti i Sentio

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag