Talesman för ensamkommande döms för att ha sexofredat 14-årig flicka på konfirmandläger

Foto: Facebook/Skärmdump
Foto: Facebook/Skärmdump
  • Torsdag 12 okt 2017 2017-10-12
E-post 2066

SVERIGE Arif Moradi, talesman för ”Ensamkommandes röster”, har dömts till villkorlig dom och dagsböter efter att ha tafsat på en 14-årig flicka under ett konfirmationsläger i Östergötland. Sajten Samhällsnytt var först med att rapportera om domen.

Den afghanske invandraren Arif Moradi, som enligt folkbokföringen är nitton år gammal, har fått stor medial uppmärksamhet senaste året. Han har hyllats och lyfts fram av medier som Sveriges Radio, Dagens Nyheter och Göteborgsposten för sin framträdande roll som språkrör för ”Ensamkommandes röster”.

Moradi, som enligt tingsrätten vistas illegalt i Sverige, har hållit tal inför hundratals människor i samband med demonstrationer och protester för afghanernas situation i Sverige och han är en välkänd profil i den mångfald av politiska kampgrupper som arbetar för större invandring till Sverige och att fler flyktingbarn ska få stanna.

Igår dömdes Arif Moradi till villkorlig dom och dagsböter för sexuellt ofredande mot en 14-årig flicka.

Konfaläger

Händelserna som Moradi senare kommer att dömas för inträffar en helg i november ifjol. Han har då bjudits med på ett konfirmationsläger som anordnas i Östra Ryds kyrka söder om Norrköping. Enligt egen utsago har han konverterat till kristendomen, är ”djupt troende” och vill lära sig mer om den kristna tron. Eftersom han är betydligt äldre än en vanlig konfirmand får han följa med på lägret som ungdomsledare.

Under lägret intresserar sig Moradi i synnerhet för en 14-årig flicka som han flera gånger närmar sig sexuellt. Bland annat tafsar han på hennes bröst. Natten mellan lördagen och söndagen inträffar det grövsta övergreppet när ungdomarna ska sova. Flickan berättar att Moradi sätter sig gränsle över henne, drar av hennes byxor, sliter i hennes trosor och tar henne på rumpan. Hon lyckas slita sig loss och springer in på en toalett där hon låser in sig. Inifrån toaletten skickar flickan flera meddelanden till en väninna som också befinner sig på lägret.

Bild: Faksimil

Bild: Faksimil

 

Tillsammans går de båda flickorna och väcker församlingspedagogen Eva-Lotta Martinsson. De berättar för henne vad som hänt. Men det är istället flickans mamma som först under måndagen, när hon fått veta vad som hänt under lägret, gör en polisanmälan. Martinsson berättar i ett polisförhör som hålls strax efter jul att hon inte uppfattat händelsen som särskilt allvarlig.

När flickan senare förhörs av polis och korsförhörs av Moradis försvarsadvokat ifrågasätts hennes berättelse. Bland annat anklagas hon för att ha uppmuntrat den afghanske mannen till att ha förgripit sig på henne.

– Vet du vad du sände ut för signaler till honom? Har du reflekterat över det? frågar sig försvarsadvokaten Caroline Irander.

Domstolen gör emellertid en annan bedömning. Den 14-åriga flickan uppfattas som ”mycket trovärdig” och det finns dessutom teknisk bevisning i form av meddelanden som skickats från hennes mobiltelefon samma natt som övergreppet. Meddelandena styrker åklagarens linje att flickan inte överdrivit händelserna eller pratat ihop sig med andra vittnen i efterhand för att sätta dit Moradi.

Igår föll domen och Arif Moradi döms till villkorlig dom och 30 dagsböter för sexuellt ofredande. Han ska dessutom betala 7 000 kronor i skadestånd till flickan.

Näthat

Efter att domen mot Arif Moradi uppmärksammats av Samhällsnytt och i andra sociala medier har han utsatts för rasistiskt näthat. Det berättar 75-åriga Ingrid Eckerman, initiativtagare till ”Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar”, för Nyheter Idag.

– Jag har personliga kontakter med honom, säger hon men vill inte kommentera domen eftersom hon inte ”känner till fakta”.

– Jag uttalar mig inte om det!

Eckerman berättar att Moradi och Fatemeh Khavari, en annan talesman för de afghanska invandrarna, utsätts för rasism och näthat, något hon reagerar starkt på.

– Det är väldigt otäcka uttalanden som görs om dem. Det är efter den här domen som gäller Arif men även om Fatemeh. Det är sedan en månad tillbaka, säger hon.

– De två ungdomarna, där Fatemeh faktiskt är omyndig, utsätts för väldigt mycket otrevligheter.

Kan du förstå om människor blir upprörda när en 14-årig flicka utsätts för ett sexuellt övergrepp?

– För det första vet jag inte vad som har hänt. Men det spelar ingen roll, man yttrar sig inte på det sättet om andra människor. Man har en hyfsad ton, det spelar ingen roll vad man tycker om dem som gjort saker och var man står själv, man beter sig inte på det sätt som näthatarna gör.

Nyheter Idag har gjort flera försök att nå Arif Moradi.

+PLUS ”Arif är oskyldig”: Läs dom och förundersökning för sexbrottet mot 14-åriga flickan

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag