Talmannen: Riksdagen ska rösta om Kristersson som statsminister

Ulf Kristersson. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 5 Nov 2018 2018-11-05
E-post 413

SVERIGE Talmannen Andreas Norlén meddelar att riksdagen nästa vecka ska ta ställning till om Moderatledaren Ulf Kristersson får bli ny statsminister.
– Det innebär att förslaget ställs på sin spets, sade han på en presskonferens.

Andreas Norlén höll presskonferens på måndagen om den kniviga regeringsfrågan. Där meddelade han att han inte tänker lämna ett nytt sonderingsuppdrag till någon.

Annie Lööf (C) har velat att se över förutsättningarna för en regeringsamverkan mellan Alliansen och Miljöpartiet, men bara om samtliga Allianspartier ställer sig bakom ett sådant förslag. Men enligt Norlén anser två av de fyra partierna att ett sådant uppdrag inte bör ges.

– De verktyg jag har i min verktygslåda är på väg att ta slut, men det finns ett kvar, sade han.

På måndag nästa vecka kommer han därför att lämna ett formellt förslag till riksdagen om att välja Ulf Kristersson till ny statsminister.

– Det finns en logik i att den som avsatte en regering själv får försöka ta över, sade talmannen.

Kristersson kommer att få en vecka på sig att ge besked om vilka partier som ska ingå i hans regering. Omröstningen kan ske på onsdag nästa vecka.

– Nu kommer det att finnas ett skarpt förslag för partierna i riksdagen att ta ställning till. Då måste man göra det. När man röstar i riksdagen finns det tre knappar att välja på, och då måste man trycka på en av dem. Det innebär att förslaget ställs på sin spets, sade Andreas Norlén.

– Jag ser inte att det finns något annat alternativ för mig i det här uppkomna läget. Min förhoppning är att det uppstår en ny dynamik mellan partierna nu när frågan till slut ställs på sin spets.

På en efterföljande presskonferens sade Ulf Kristersson att han accepterar talmannens nominering och vill leda en regering som ger ”så mycket Allianspolitik som möjligt”. Därmed blir det inget samarbete med vare sig Socialdemokraterna eller Miljöpartiet.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor har redan meddelat att hennes parti vill ingå i Kristerssons regering. Centerpartiet och Liberalerna har ännu inte gett besked, enligt Kristersson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag