Tältläger för tiotusentals migranter verklighet från nästa vecka

Ett flyktingläger i regi av UNHCR i norra Irak. Foto: Sherko Jahani / Nyheter Idag
  • Torsdag 15 okt 2015 2015-10-15
E-post 982

INRIKES Redan nästa vecka blir tältläger en verklighet för de tusentals migranter som kommer till Sverige varje vecka. Migrationsverket planerar nu bygga tältläger för minst 35 000 migranter.

150 000 asylsökande migranter beräknas anlända till Sverige i år, det är mer än det tidigare rekord på 84 000 som sattes under kriget på Balkan under 1990-talet.

Migrationsverket söker därför med ljus och lykta efter alla tänkbara tomma lokaler där migranterna kan bo och dammsuger samtidigt bostadsmarknaden på alla lediga lägenheter. Trots det räcker ansträngningarna inte till och Migrationsverket har inte längre några andra alternativ än att börja bygga tältläger.

Enligt den brittiska nyhetsbyrån Reuters kommer tiotusentals migranter i Sverige få spendera vintern i tält då det helt enkelt inte finns några andra platser att erbjuda dem boende på. Minst 35 000 migranter kommer med stor sannolikhet få spendera vintern i tält, konstaterar Migrationsverket.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som står för tälten som kommer vara eluppvärmda, ha en boyta på omkring 25 kvadratmeter och ha separata sov- och vardagsrumsutrymmen.

– Vi lever ur hand i mun och det har vi gjort länge nu, kommenterar Migrationsverkets boendeplanerare Tolle Furegård.

Enligt Migrationsverket sökte 9 329 personer asyl i Sverige de senaste sju dagarna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag